Otvaranje Poglavlja 27 u prvoj polovini sledeće godine

78b2b801908d582b52b46b9fc782f8c6Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT)  Crne Gore očekuje da će Poglavlje 27 biti otvoreno u prvoj polovini sledeće godine, saopštila je Ivana Vojinović iz tog resora, navodeći da će Eko fond biti ključni mehanizam za finansiranje obaveza u toj oblasti, prenose Vijesti.

„Očekujemo da će poglavlje o životnoj sredini i klimatskim promenama biti zvanično otvoreno vrlo brzo, u prvoj polovini sledeće godine. Očekujemo da će tada biti održana Međuvladina konferencija na kojoj će ovo najzahtevnije i finansijski najintezivnije poglavlje biti i zvanično otvoreno“, rekla je Vojinović.

Ona je, na otvaranju radionice „Monitoring Poglavlja 27 – alati i tehnike praćenja“, saopštila da je Crna Gora u ovom momentu, na neki način, spremna za otvaranje Poglavlja 27.

„Na bazi urađene Strategije koju je Vlada usvojila, imamo jasno i precizno definisan plan svih aktivnosti koje treba da se realizuju u narednom četvorogodišnjem periodu, definisane nosioce realizacije određenih aktivnosti i procijenjena finansijska sredstva koja je neophodno uložiti“, pojasnila je Vojinović.

Ona je ocenila da je Crna Gora u ovogodišnjem Izveštaju o napretku Evropske komisije (EK), u odnosu na prethodne, dobila najpozitivniju ocjenu u okviru Poglavlja 27.

„Ako bismo izvršili regionalno poređenje sa ostalim državama kandidatima i potencijalim kandidatima, Crna Gora je takođe ostvarila najbolju gradaciju u odnosu na ispunjavanje kriterijuma koje EK postavlja“, navela je Vojinović.

Govoreći o ključnim izazovima u ovoj oblasti, rekla je da su za implementaciju obaveza iz ovog poglavlja potrebna velika finansijska sredstva. Prema njenim rečima, prepoznajući enormna finansijska sredstva koja je potrebno uložiti u predstojećem periodu, u novom Zakonu o životnoj sredini uveden je mehanizam Eko fonda. Vojinović je objasnila da će Fond služiti kao ključni mehanizam za finansiranje obaveza, programa i projekata iz oblasti životne sredine.

„Iako Zakon nalaže obavezu da Fond bude uspostavljen do sredine 2018. godine, potrudićemo se i uložiti sve napore da on počne sa radom i do kraja 2017. godine“, rekla je Vojinović.

U toku pripremne aktivnosti u vezi sa studijom opravdanosti osnivanja Fonda, kako bi on bio finansijski održiv, traži se opravdani model Eko fonda u kadrovskom, organizacionom, tehničkom smislu i finansijskom smislu.

„Ono što sa sigurnošću mogu reći i pre izrade studije je da će funkcionisanje Fonda biti zasnovano na takozvanom principu „zagađivač plaća“, saopštila je Vojinović. To znači, objasnila je ona, da će se on u jednom delu finansirati od prikupljenih naknada od zagađivača životne sredine. Vojinović je ocenila da je ova godina bila jako uspešna za sve subjekte koje doprinose realizaciji obaveza iz ovog poglavlja.

Izvor: vijesti.me

V.V.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti