Otkrveno prisustvo salmonele na orašastim plodovima

Foto-ilustracija: Pixabay

U nekoliko zemalja Evropske unije zabeleženo je prisutvo salmonele Typhimurium u vezi sa brazilskim orašastim plodovima uvezenim iz Bolivije, što je nateralo Evropsku komisiju da pokrene sistem brzog upozorenja. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) takođe je preko Međunarodne mreže za bezbednost hrane poslala upozorenje.

Prema Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), sumnjivi slučajevi pojavili su se u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Luksemburgu i Holandiji, a izvan Evrope u Kanadi, navodi Euractiv.

Najviše slučajeva zabeleženo u Britaniji

Veliki udeo slučaja zabeležen je u Britaniji, gde je prijavljeno 98 slučajeva. Nekoliko zemalja EU, uključujući Belgiju, Nemačku i Grčku takođe je proglašeno rizičnim, iako još nemaju potvrđen nijedan slučaj. 

Britanska agencija za hranu (FSA) objavila je sve informacije o seriji orašastih plodova u 33 zemlje. Poslala je i četiri upozorenja, uključujući i opozive komapniji Lidl, „Eat Natural“ i „Rude Health Food“.

Nik Pin, zamenik direktora državne službe za infekcije u Javnom zdravstvu Engleske, nedavno je rekao za „Food Safety News“ da je u toku istraga koja bi trebalo da pokaže zašto je došlo do pojave salmonele.

Najčešće se širi kontaminiranom hranom 

Salmonela je bakterijska bolest koja se najčešće širi kontaminiranom hranom i pićem, a obično je povezana sa životinjskim proizvodima, uključujući sirovo i nedovoljno kuvano meso.

I dok bolest ne predstavlja veliki problem kod odraslih ljudi, mala deca, stariji i oni s oslabljenim imunitetom ipak bi mogli da osete posledice.

Izveštaj koji su ECDC i Evropska agencija za bezbednst hrane (EFSA) objavili ranije ove godine, upozorio je na to da je bakterije u hrani, poput salmonele, sve teže lečiti jer postaju sve otpornije na antibiotike.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti