Osnovci iz Vrbasa odlično poznaju upravljanje otpadom i zaštitu životne sredine!

Foto: Opština Vrbas

Osnovna škola „20. oktobar“ bila je odličan domaćin finalnog dela takmičenja u edukativnom kvizu „Prljavo ili čisto – nije isto“, koji je deo projekta Nemačke međunarodne saradnje – GIZ „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)“. Kviz je bio namenjen učenicima od petog do osmog razreda, a najbolja i najspretnija ekipa na temu prikupljanja otpada, reciklaže i zaštite životne sredine, bila je ona koja je reprezentovala Osnovnu školu „Bratstvo – jedinstvo“. Sofija Međedović, Marko Maljik, Sergej Nađ i Relja Stefanović predstavljaće opštinu Vrbas na jednom od dva polufinalna kviza za Južnobački region. Ukoliko i na njemu zabeleže dobar rezultat, učenici ove osnovne škole biće deo velikog finala koje se održava u maju 2020. godine, u Sokobanji.

„Sa željom da još od malih nogu steknu dobre navike, pa tako i dobre navike u vezi sa ekologijom, u svim osnovnim školama, zajedno sa Udruženjem građana ‘Ekološki talas’, organizovali smo kviz koji ima edukativni i takmičarski karakter, a tema mu je prikupljanje i reciklaža otpada i zaštita životne sredine. Kroz različite igre učesnici i gledaoci imali su priliku da nauče kako se pravilno odvaja i odlaže otpad, dok odgovori koji su se čuli promovišu i ukazuju na potrebu zaštite životne sredine i zašto je sve to za nas veoma važno“, rekla je Valentina Đureta, jedna od koordinatorki na GIZ-ovom projektu „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)“.

Foto: Opština Vrbas

Projekat Nemačke međunarodne saradnje – GIZ „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)“, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi aktivnosti u 17 lokalnih samouprava koje su usmerene na unapređenje sistema upravljanja otpadom na lokalnom i regionalnom nivou. U okviru projektnih aktivnosti u Južnobačkom regionu, za upravljanje otpadom u osam lokalnih samouprava aktivnosti se sprovode sa ciljem povećanja stepena reciklaže, uvođenja primarne separacije otpada, ali i opštem unapređenju rada lokalnih komunalnih preduzeća. Takođe, GIZ pruža podršku lokalnim samoupravama u planiranju i donošenju strateških dokumenata u cilju unapređenja stanja u ovoj oblasti, a sa druge strane, saradnjom i direktnom podrškom komunalnim preduzećima u opremi, radi na uvođenju odvojenog sakupljanja reciklabilnih materijala.

„Edukativni kviz za učenike osnovnih škola je samo jedan od nivoa našeg projekta na kom sarađujemo sa opštinom Vrbas. Naša saradnja podrazumeva stručnu podršku u izradi lokalnih planova primarne separacije, lokalnih planova upravljanja otpadom i planove za biorazgradivi otpad. Određene opštine, kao što je opština Vrbas, podržana je i kroz opremanje, tako da je nabavljen kamion za prikupljanje otpada, a teče i realizacija sporazuma o finansijskoj podršci u procesu izgradnje kompostilišta, s obzirom na to da je Vrbas regionalnim planom za upravljanje otpadom određen kao mesto za transfer stanicu“, rekla je Đureta.

Izvor: Opština Vrbas

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti