Opština Vrbas ulaže u vodosnabdevanje

Foto: www.vrbas.net
Foto: www.vrbas.net

Opština Vrbas obezbedila je zahvaljujući Programu vodosnabdevanja i kanalizacije u gradovima i opštinama srednje veličine finansiran od Nemačke razvojne banke (KfW), povoljan kredit od 4,1 miliona evra za poboljšanje kompletnog vodosnabdevanja.

Od ove sume 30 odsto je bespovratno, dok ostatak treba da se vrati posle grejs perioda od pet godina.

Sredstvima ovog kredita planirno je da se uradi povezivanje Kucure i Savinog Sela, četiri bunara na izvorištu Vodozahvat. Takođe, proširiće se postrojenje pripreme vode za piće za tri puta, sa sadašnjih 50 litara u sekundi na 150 litara po sekundi. Kupiće se vodomeri, izgraditi cevovod od Vrbasa do Kucure i od Kucure do Savinog Sela, što je oko 14 kilometara, proširiti rezervoarski prostor zbog povezivanja pomenutih sela, izgraditi rezervoar na Vodozahvatu zapremine 1000 kubnih metara, i rezervoar u Kucuri zapremine 1500 kubnih metara.
Predviđen je SKADA sistem za nove objekte, izgradnja crpnih stanica, od kojih jedna na Vodozahvatu za plasiranje vode od izvorišta do rezervoara u Kucuri, i druga u okviru rezervoara u Kucuri za plasiranje vode ka selima.

Ukalkulisana je i nabavka opreme za detekciju curenja, kao i materijal za cevovod ka preostalim selima (Bačko Dobro Polje Zmajevo i Ravno Selo), u zavisnosti od preostalog novca iz predviđenog budžeta.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti