Opština Veliko Gradište sa temama zaštite životne sredine učestvuje u projektima prekogranične saradnje između Srbije i Rumunije

Foto: Milisav Pajević

Povodom učešća u projektima prekogranične saradnje između Srbije i Rumunije, u Rešici u Rumuniji je početkom novembra održan sastanak rukovodstva Županije Karaš-Severin, Braničevskog okruga i opštine Veliko Gradište.

Ispred Županije Karaš-Severin, sastanku su prisustvovali predsednik, Silviu Hurduzeu, i Matej Lupu, prefekt Okruga Karaš-Severin te dugogodišnji saradnik na projektima i Ljubica Rajkić, direktor Direkcije za kulturu, dok su srpsku stranu predstavljali Aleksandar Đokić, načelnik Braničevskog upravnog okruga, i Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

Pored zajedničke ocene da Veliko Gradište i Rešicu veže uspešna dugogodišnja saradnja i prijateljstvo, na sastanku je istaknuto da postoje brojna zajednička interesovanja koja bi se u narednom periodu mogla realizovati kroz projeke prekogranične saradnje. Najznačajnije teme sagovornici su našli u oblasti zaštite životne sredine, odnosno zatvaranju postojećih lokalnih i osnivanju regionalne deponije i reciklažnog centra kao i prečišćavanju otpadnih voda.

Nakon što su detaljno upoznati sa funkcionisanjem sistema deponija i reciklaže otpada, gosti su obišli novu centralnu deponiju u Rešici, uz dogovor o pripremama za učešće u zajedničkom projektu.

Opština Veliko Gradšte zainteresovana je i za projekat zaštite Srebrnog jezera koji bi obuhvatio vodovodnu i kanalizacionu mrežu sa sistemom za prečeišćavanje vode kao i druge projekte iz oblasti infrastrukture i sporta.

Milisav Pajević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti