Operativni plan Kragujevca za sprovođenje preventivnih mera zaštite od požara

U skladu sa preporukom Republičkog štaba za vanredne situacije, grad Кragujevac pristupio je izradi Operativnog plana sprovođenja preventivnih mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i šumskih požara, a njegovo usvajanje očekuje se na prvoj narednoj sednici Štaba za vanredne situacije.

Foto: pixabay.com

Razlog više za ozbiljnije preventivno delovanje leži u činjenici da su pripadnici vatrogasno – spasilačke brigade od početka godine na teritoriji Кragujevca intervenisali već 311 puta, što je daleko više u odnosu na isti period prošle godine kada je ukupno registrovano 698 požara.

Na povećan broj intervencija uticao je nedostatak padavina odnosno lepo vreme tokom februara i marta koje su građani iskoristili da na njivama i placevima spale ostatke biljnog otpada, ali i svest sugrađana da prijave uočeni požar.

Zbog toga je građanima, sa današnje sednice Štaba za vanredne situacije upućen apel da budu oprezni i ne spaljuju otpad na otvorenom zbog opasnosti od širenja vatre.

Ideja je da se nađe drugi način za uklanjanje biljnih ostataka, o čemu će naše stručne službe i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj razgovarati sa poljoprivrednicima u cilju edukacije i promene navika, poručio je komandant Štaba i gradonačelnik Radomir Nikolić. Verujem da će intenzivna kampanja o štetnosti spaljivanja ostataka strnih useva i podela edukativnih flajera imati efekta na podizanje nivoa svesti bezbednosne kulture i smanjiti broj intervencija na otvorenom.

Plan preventivnih mera, koji podrazumeva uključivanje kompletne javnosti ali i medija, sprovodiće se tokom leta, a glavna kampanja u periodu žetve, jer je to jedan od najkritičnijih perioda kada dolazi i do samozapaljenja.

U okviru priprema za predstojeću protivgradnu sezonu, koja počinje 15. aprila, u toku je distribucija protivgradnih raketa do lansirnih stanica. Prema rečima Svetlane Biljić iz Radarskog centra Bešnjaja, stelci na teritoriji Кragujevca imaće po 14 raketa na 31 stanici, što je za zadnjih deset godina najveći broj. RHMZ je obebedio osam, a preostalih šest raketa grad Кragujevac. I ove godine strelci će dodatno biti stimulisani sa po 5000 dinara mesečno.

Na današnjoj sednici razmatran je i usvojen Izveštaj o stanju izvršenih priprema za sprovođenje preventivnih i operativnih mera zaštite od poplava, klizišta, erozija i odrona. Prošle godine, rečeno je, za čišćenje vodotokova utrošeno je 9,2 miliona dinara, a ove godine za tu namenu planirano je 4,7 miliona. Na sednici Štaba za vanredne situacije usvojen je i predlog Operativnog plana odbrane od poplava na teritoriji grada za 2019. godinu.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti