OPEK ne može samostalno biti kriv za probleme u naftnoj industriji

 

Foto: www.opec.org
Foto: www.opec.org

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) branila se od nedavnih zahteva američkog predsednika Donalda Trampa za većom proizvodnjom tog energenta, istaknuvši kako ona za to ne snosi odgovornost.

Tramp je nedavno OPEK prozvao odgovornim za rast cene nafte i pozvao taj savez da učini nešto po tom pitanju.

OPEK ne može samostalno biti kriv za probleme koji se događaju u naftnoj industriji, no u isto vreme odgovaramo na tu situaciju u sklopu mera koje smo doneli na našem poslednjem susretu u junu, rekao je predsednik te organizacije Suhail al-Mazroej.

Članice OPEK-a su Iran, Irak, Kuvajt, Saudijska Arabija i Venecuela, osnivači tog saveza, kao i Katar, Indonezija, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir, Nigerija, Ekvador, Gabon, Angola, Ekvatorijalna Gvineja i Kongo, države koje su priključile kasnije, stoji na službenim stranicama.

Predsednik OPEK- a je istakao da je savez spreman saslušati sve države koji su veliki proizvođači nafte, među njima i Sjedinjene Američke Države.

OPEK se u junu odlučio na skromno povećanje proizvodnje nafte, nakon što je saudijski čelnik nagovorio neprijateljski Iran na saradnju i posle poziva velikih potrošača tog energenta na smanjivanje njegove cene.

Cena nafte raste celu godinu, a tomu doprinosi i sve veća potražnja. U maju je barel nafte po prvi put u tri i po godine dostigao cenu od 80 dolara.

Mazroej, koji vrši i funkciju ministra energetike Emirata, ističe kako članice OPEK-a imaju kapacitet nositi se s bilo kakvim poremećajima u svetskom snabdevanju naftom. OPEK teži ravnoteži između ponude i potražnje, a ne određivanju cene, naglasio je Mazroej i rekao kako samo njegova država ima dodatni kapacitet od 400 do 600 hiljada barela dnevno.

Poručio je i kako ne vidi potrebu održavanja vanrednog sastanka OPEK-a pre dogovorenog susreta u decembru.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti