Olimpijske igre u Tokiju podižu lestvicu u oblasti održivog razvoja

Tokio će naredne godine biti domaćin letnjih Olimpijskih igara i grad se uveliko priprema za ovaj spektakularan događaj. U odnosu na prethodne letnje igre, organizatori obećavaju da će ove ostati upamćene po inovativnim rešenjima kad je reč o održivom razvoju.

Foto: Wikipedia

Budući da Japan odavno koristi energiju iz obnovljivih izvora, i tokom letnjih igara držaće se čistih pogonskih goriva. Snaga vetra i solarna energija stvaraće kilovate neophodne za napajanje stadiona i ostalih pomoćnih objekata.

A ovo su inovacije koje možemo očekivati u Tokiju 2020. godine:

  1. Stari telefoni postaće medalje

Prema procenama, oko 80.000 telefona i drugih sličnih uređaja prikupljeno je zahvaljujući raznim akcijama i donacijama i oni će biti iskorišćeni za pravljenje medalja. Svaka medalja će osim recikliranih telefona sadržati i male količine zlata, srebra i bronze. Smatra se da će korišćenjem ove metode biti izrađeno blizu 5.000 medalja.

  1. Taksi bez vozača

Ova inovacija je uveliko je u žiži interesovanja širom sveta, a prvi robot taksi biće testiran u Tokiju. Putnici će pomoću svojih smartfona otključati vrata i plaćati račun za vožnju. Da se provoza taksijem bez vozača, do sada se prijavilo čak 1500 ljudi.

  1. Solarni auto-putevi

Iako su pre četiri godine solarni putevi bili samo jedna od brojnih ideja čijom primenom je trebalo da se doprinese ublažavanju posledica klimatskih promena, Japan je tu ideju zaista sproveo u delo. Trenutno se testira novi put u Tokiju u koji su ugrađeni solarni paneli preko kojih se nalazi specijalni zaštitni materijal tako da se saobraćaj može odvijati neometano.

  1. Roboti prevodioci

S obzirom na to da Japan  prednjači u svetu kada je reč o razvoju tehnologije, nekako se i očekuje da će roboti učestvovati u mnogim segmentima organizacije događaja. Nije iznenađenje da će armija robota pomagati posetiocima koji dolaze na Olimpijske igre u Japan. Štaviše, biće ih toliko da će imati svoje selo tik uz olimpijsko selo za sportiste u naselju Odaiba. Strani posetioci neće morati da brinu kako će se sporazumeti na japanskom jeziku, jer su ovi roboti programirani da prevode sa japanskog na ostale jezike kao i da pomognu osobama sa invaliditetom.

  1. Biogorivo za avione i autobuse

Japanci već izvesno vreme vredno rade na proizvodnji goriva iz algi i ostalih biljaka i to će biti inovacija bez premca, jer će avioni i autobusi prevoziti putnike na ovo specijalno biogorivo.

  1. Enegija iz vodonika

Japanska vlada planira da uloži 330 miliona dolara za upotrebu vodonika kao izvora energije tokom igara. Njihov cilj je da celo Olimpijsko selo bude snabdeveno energijom koju daje vodonik, a čak i autobusi bi mogli da koriste vodonik kao gorivo.

Održive Olimpijske igre su samo nagoveštaj glavnog cilja koji je Japan želi da ostvari u oblasti održivog razvoja do 2030. godine. Osim što je ekonomska sila, ova ostrvska država želi da bude jedinstven primer u svetu a da Tokio pruži inspiraciju kao najodrživiji grad drugim svetskim prestonicama.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti