OIE, energetska efikasnost i finansiranje u fokusu Međunarodnih dana energetike i investicija

Foto: Promo

Međunarodni dani energetike i investicija, jedanaesti po redu, održani su 2. i 3. novembra, na Novosadskom sajmu, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u saradnji sa Udruženjem Obnovlji izvori energije. Grad partner Međunarodnih dana energetike i investicija bio je Grad Novi Sad.

Organizovano je deset stručnih skupova, panel diskusuja i radionica, na kojima se moglo čuti da 85 odsto stambenih zgrada u Srbiji ne zadovoljava minimalne uslove energetske efikasnosti, što je pokazalo istraživanje, kao i da trenutno stanje stambenog fonda govori u prilog tome da Srbija najveće uštede energije može ostvariti u sektoru zgradarstva, navodi se u saopštenju.

Tokom prvog dana, u organizaciji USAID projekta u Srbiji – “Bolja energija”, govorilo se o unapređenju energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini, retrofitu, obnovljivoj energiji u daljinskom grejanju u Srbiji, energetskoj efikasnosti u stambenim zgradama – finansiranju.

U fokusu drugog dana, koji je programski uredilo Udruženje Obnovljivi izvori energije, bili su traženje odgovora na pitanja kako do novih zelenih kilovata iz energije vetra i solara, kao i razgovori o izazovima finansiranja OIE projekata i solarizaciji Srbije (prozjumeri iz ugla građana i kompanija, mali i veliki solari). 

Prvi panel “Kako do novih zelenih kilovata iz energije vetra i solara” privukao je puno pažnje svih učesnika. Ovaj panel je moderirao je Nenad Jovanović iz kompanije LDK Konsultanti, a govornici su bili Miloš Mladenović, SEEPEX-a, Dušan Opačić, Elicio, Aca Marković, član Saveta Agencije za energetiku RS i Nebojša Vučinić, direktor Direkcije za razvoj Elektromreža Srbije.

Drugi panel bio je posvećen “Izazovima finansiranja OIE projekata” na kom su govorili Pavle Milekić, EBRD, Vladimir Milanović, Masdar Taaleri Generation, Aleksandar Savić, Direkcija za poslove sa javnim sektorom i specijalizovana finansiranja Erste banke Srbija i Stefan Jevremović, ACB osiguranja.

Foto: Promo

Treći panel o “Solarizaciji Srbije”, za koji se tražilo mesto više, doneo je odgovore na mnoga pitanja u vezi sa jednom od trenutno najaktuelnijih tema – prozjumeri. Učesnici paneli Ivana Đorđević, direktorka Sektora za upravljanje kupcima proizvođačima JP Elektroprivreda Srbije, Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije Elektrodistribucije Srbije, Vladimir Šijačić, građanin prozjumer i Nikola Grubor, inženjer u kompaniji MT-KOMEX razgovarli su o svemu sa čime se sreću kako investitori u solarne elektrane, tako i predstavnici nadležnih javnih preduzeća. Moderator ovog panela bila je Nevena Đukić, direktorka CEEFOR-a, a okupljenima se u uvodnom izlaganju obratio prof.dr Saša Igić, v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. 

Tokom drugog dana posebna pažnja je posvećena studentima i učenicima završnih godina srednjih škola kojima je omogućeno da se iz prve ruke informišu o elementima rada u sektoru obnovljivih izvora energije (OIE). Organizovane su radionice sa primerima iz prakse o tome kako se razvija, gradi i operativno radi vetropark, kao i uvid u pogled iz ugla elektroenergetske kompanije ELNOS Group.

U izložbenom delu 11. međunarodnih dana energetike i investicija predstavile su se firme, institucije, lokalne samouprave i obrazovne institucije sa projektima u oblasti energetike.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti