Održivo korišćenje geotermalnih resursa šansa za razvoj opštine Bogatić

Foto: Milisav Pajević

U Budimpešti je 18. oktobra održan sastanak partnera međunarodnog projekta “Danube region leading geothermal energy (DARLINGe)” na kom je potpisan Sporazum o učešću Opštine Bogatić u navedenom projektu.

U realizaciji projekta učestvuje 15 partnera iz šest država u okruženju. Projekat je predstavljen geološkim institutima, univerzitetima, industrijskom sektoru, razvojnim agencijama iz oblasti energetike, ministarstvima i opštinama. Vodeći partner na projektu je Mađarski geološki i geofizički institut,a ispred stručnog tima Rudarsko-geološkog fakulteta je prof. dr Dejan Milenić.

 – Upotreba geotermalnih izvora je najveća razvojna šansa Bogatića – kaže Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić.

Projektom su obuhvaćeni centralni i jugoistočni delovi Dunavske regije, ukupne površine oko 92.000 kilometara kvadratnih i to: južni delovi Mađarske, severoistočni delovi Slovenije, severni delovi Hrvatske, zapadni delovi Republike Srpske i centralni i severni delovi Bosne i Hercegovine i severni delovi Srbije (Vojvodina, Mačva i severni deo grada Beograda) i zapadni delovi Rumunije. Ukupna vrednost projekta je 2.525.760 evra.

Ovim projektom Opština Bogatić dobiće sredstva u iznosu oko 30.000 evra, koja će biti iskorišćena za izradu Studije o detaljnim geotermalnim istraživanjima i oceni mogućnosti proizvodnje toplotne i električne energije iz geotermalnih resursa na teritoriji opštine Bogatić.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti