Održiva arhitektura – grad od drveta u Švedskoj

U Švedskoj, u glavnom gradu, biće napravljena gradska četvrt gde će građevine biti od drveta. Fokus projekta je na održivoj arhitekturi i građevinarstvu, a u ovom delu grada biće radnje, restorani, poslovni prostor ali i stambeni objekti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Atrium Ljungberg (@atriumljungberg)

Stockholm Wood City prostiraće se na 250.000 kvadratnih metara sa 2.000 domova. Kako se navodi na sajtu firme, prve kuće mogu da se očekuju kroz četiri godine. Oni navode da zgrade, sa svim svojim elementima, pre svega načinima grejanja i potrošnjom, igraju važnu ulogu u zelenoj tranziciji, s obzirom da zgrade učestvuju u velikim delom u stvarnju globalnih emisija CO2. 

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Unsplash (Matthew Henry)

Sistem za grejanje može da bude značajan akter kada je u pitanju energetska tranzicija. I Nemačka se određenim koracima, odlučuje da menja zakone koji će promeniti tokove u novoj gradnji, jer sistemi za grejanje kada se naprave, koriste se između 20-25 godina. Zbog toga će od sledeće godine svaka nova kuća ili zgrada, pri izradi, morati biti rađene po novim standardima za sisteme grejanja. Iako je bilo polemike oko zakona, ideja je da je zapravo gasni sistem skuplji, i da će cena nafte i gasa rasti godinama, zbog trgovine i kasnije zbog ograničenosti pomenutih resursa. Kada građanin pređe na OIE, ove investicije se nadoknađuju nižim operativnim troškovima tokom veka trajanja i korišćenja.

Što se tiče grada od drveta, one prema istraživanjima, pruža bolji kvalitet vazduha, povećava produktivnost i skladišti CO2, s obzirom da je drvo u pitanju. Prirodan je materijal koji “diše”, odnosno poznato je da se često stolarija izrađuje od njega baž zato što omogućava protok i bolji kvalitet vazduha. Gradnja od drveta znači i manje buke, manje otpada i manje CO2 otpuštenog u atmosferu, između ostalog i manje transporta tokom izgradnje. Ceo projekat ima još ekoloških prednosti, s obzirom da će na krovovima biti i solarni paneli.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti