Održana video sednica posvećena pripremama Petog zasedanja UNEA

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, u svojstvu potpredsednika Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA), učestvovao je danas na video sednici ovog najvišeg globalnog tela za odluke o životnoj sredini, posvećene pripremama Petog zasedanja UNEA na temu„Jačanje aktivnosti u oblasti zaštite prirode kako bi se postigli ciljevi održivog razvoja“, koja će biti održana februara 2021. godine u Najrobiju, Kenija.

Na video-sastanku Biroa Petog zasedanja Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA 5) i Komiteta stalnih predstavnika država članica Programa Ujedinjenih Nacija za životnu sredinu (UNEP) koji je održan na poziv predsedavajućeg UNEA 5, ministra klime i životne sredine Kraljevine Norveške Svenunga Rotvatena, razmatran je nacrt ministarske deklaracije za UNEA 5, i raspravljano o vremenu održavanja i formatu ovog skupa, u skladu sa merama u borbi protiv svetske pandemije koronavirusa.

Na sastanku je Predsednik Skupštine Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine Svenung Rotvaten predstavio nulti nacrt Ministarske deklaracije za UNEA 5, nakon čega je usledila diskusija. Ministarska deklaracija biće osnov za utvrđivanje daljih prioriteta u politikama za zaštitu životne sredine i prirode na globalnom i nacionalnim nivoima u kontekstu društvenih posledica pandemije koronavirusa, i realizacije ciljeva Agende UN za održivi razvoj do 2030. godine.

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako je ministar Goran Trivan na sastanku istakao, put ka ozdravljenju i oporavku Planete je u povezivanju zemalja i regiona i zajedničkom prevazilaženju ekoloških izazova i postizanju razvojnih ciljeva koji se baziraju na očuvanoj prirodi i unapređenoj životnoj sredini. On je zaključio da je nacrt ministarske deklaracije dobra osnova za dalje pregovore o efikasnim politikama zaštite životne sredine koja povećava otpornost sveta na savremene izazove, i značajan je sastavni deo odgovara na svetsku krizu izazvanu koronavirusom.

Ministar je ukazao da opadanje biodiverziteta, degradacija staništa i ugrožavanje živog sveta narušavaju ravnotežu u prirodi, i time, u svojim mnogostrukim posledicama, nosi opasnosti novih pandemija.

S obzirom da svet, uprkos brojnim dogovorima i sporazumima, nije uspeo da dostigne postavljene ciljeve u ograničavanju emisije gasova sa efektom staklene bašte i efikasno ublaži posledice klimatskih promena, Goran Trivan je predložio da se u nacrtu ministarske deklaracije još eksplicitnije izrazi stav o klimatskim promenama i odlučnost da se one smanje, a njihove posledice ublaže.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti