Održana uvodna radionica EcoWet projekta

Foto: pzzp.rs

U četvrtak 12. oktobra 2017. godine u prostorijama Vizitorskog centra Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“ održana je uvodna radionica u okviru projekta EcoWet – Procena ekosistemskih usluga močvarnih ekosistema u prekograničnom području Hrvatska – Srbija, koji finansira Evropska unija u okviru INTEREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020.

Radionici su prisustvovali partneri na projektu Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode, Javna ustanova – Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, Zeleni Osijek, Pokret gorana Sremske Mirovice, predstavnici upravljača zaštićenih područja – Vojvodina Šume, SRP Palić Ludaš, SRP Karađorđevo, kao i predstavnici brojnih nevladinih organizacija aktivnih na polju zaštite prirode u prekograničnom regionu. Skupu su prisustvovali i studenti i profesori fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“.

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa ciljevima i planiranim aktivnostima na EcoWet projektu, značaju i tipovima ekosistemskih usluga, kao i primerima dobre prakse procene ekosistemskih usluga u Republici Hrvatskoj.

Ovom prilikom su predstavljena i pilot područja na kojima će biti testirana metodologija za procenu ekosistemskih usluga: Bara Trskovača, Bosutske šume i Zasavica u Srbiji, kao i Posebni ornitološki rezervat Podpanj i ribnjaci Donji Miholjac, Severni deo Srednjeg Podunavlja i Spačvanski bazen u Hrvatskoj.

izvor: pzzp.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti