Održana sedma sednica Skupštine „Zelene liste Srbije“

Prvi ovogodišnji zajednički susret organizacija članica Saveza ekoloških udruženja „Zelena lista Srbije“ održan je od 3. do 5. juna u Nišu, a domaćin je bilo udruženje „Zeleni ključ“.

Na redovnoj sednici Skupštine Saveza, koja je realizovana u „Deli prostoru“, predstavnici i predstavnice deset organizacija članica usvojili su izveštaje o radu za prethodnu godinu, te dopunili i usvojili plan rada za 2018.

Razgovarano je o aktivnostima koje predstoje u okviru projekta „CSOnnect“, kao i o izbornoj skupštini Saveza, koja će biti pripremljena za septembar.

Drugog dana susreta, upriličena je poseta Reciklažnom centru JKP „Medijana“ u Nišu, gde su se članovi i članice „Zelene liste Srbije“ upoznali sa postupkom upravljanja komunalnim otpadom u gradu. Prilikom obilaska reciklažnog dvorišta, mogli su da pogledaju selektovan i baliran komunalni otpad, halu za sekundarnu selekciju i pokretnu traku za razvrstavanje.

Nakon toga, gosti su prisustvovali Konferenciji „Odgovorno upravljanje otpadom i poglavlje 27“, koja je organizovana u Regionalnoj privrednoj komori Niš.

U popodnevnim časovima, predstavnici i predstavnice udruženja-članica „Zelene liste Srbije“ posetili su izložbu eko fotografija, eko torbi i eko info grafika, koja je pripremljena u saradnji sa grupom mladih iz niških srednjih škola i studentima i studentkinjama fakulteta Zaštite na radu.

U okviru predviđenog programa susreta, povodom 5. juna Svetskog dana zaštite životne sredine, organizovan je i obilazak fabrike za reciklažu elektronskog otpada i razgovor „Zaštita životne sredine i mladi“ u EU info centru Niš. Kako je zbog obaveza u lokalnim sredinama većina gostiju treći dan otišla, grupi se priključilo tridesetak niških srednjoškolaca i studenata i njihovih profesora.

Osim domaćina, udruženja „Zeleni ključ“ iz Niša, susretu su prisustvovali predstavnici i predstavnice udruženja „Zeleni krug“ iz Novog Sada, „Društva mladih istraživača Bora“, Ekološkog pokreta „Moravski orašak“ iz Trestenika, Ekološkog pokreta „Bela breza“ iz Kruševca, Odreda izviđača „Zavičaj 1093“ iz Vranja, udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“ iz Novog Sada, Centra za održivu budućnost „Zelena zona“ iz Knjaževca, „Porečje“ iz Vučja i Eko kluba „Zeleni putokazi“ iz Raške.

Skup je realizovan je uz podršku programa „CSOnnect“ koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti