Održana radionica o zaštiti prirode i klimatskim promenama u Umci

Foto: zzps.rs

U okviru međunarodnog programa eko-škola, koji realizuje Škola sa domom za učenike „Sveti Sava“ iz Umke, stručni saradnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije su posetili školu 27. novembra 2017. godine i održali radionicu na temu „Zaštita prirode i klimatske promene“.

Ovim povodom, stručni saradnici Zavoda predstavili su značaj zaštite ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Sa učenicima je o biljnim vrstama koje naseljavaju našu zemlju razgovarala botaničar mr Verica Stojanović, ukazavši na vrste koje su ugrožene i zbog klimatskih promena. Svet insekata, riba, vodozemaca, gmizavaca, ptica i sisara sa učenicima je predstavio herpetolog dr Rastko Ajtić. U realizaciji radionica, učestvovali su i prosvetni radnici iz škole na čelu sa nastavnicom biologije usmeravajući rad ka povezivanju sa školskim gradivom.

Kako bi deci prikazali pojedine zanimljive primere o svetu prirode kod nas, stručni saradnici Zavoda, za ovu priliku pripremili su vizuelne materijale kao što su posteri o vrstama koje naseljavaju našu zemlju i eksponate iz stalne muzejske postavke „Zaštita prirode Srbije“, sedišta Zavoda u Beogradu. Tema susreta izazvala je interesovanje kod učenika, želju da otkrivaju prirodu i posete izložbenu postavku Zavoda.

Škola „Sveti Sava“ u Umci pripada grupi „specijalnih škola“, koja kao jedan od ciljeva vannastavnih aktivnosti ima da kroz igru i radioničarski rad približi deci životni obrazac koji podrazumeva i saznanja i navike u oblasti životne sredine, koje će kasnije negovati i razvijati. U tom cilju škola organizuje obeležavanje međunarodnih dana posvećenih životnoj sredini, zaštiti prirode i negovanju zdravih navika življenja.

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti