Održana radionica o klimatskim promenama

stana bozovic

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj održali su 15. decembra 2014. godine radionicu „Razvoj politike u oblasti klimatskih promena u kontekstu međunarodnih i EU procesa“ u okviru projekta „Drugi nacionalni izveštaj Republike Srbije prema okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o promeni klime“.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da promena klime predstavlja jedan od ključnih problema savremenog doba, kao i da je njegovo rešavanje jedan od najvećih međunarodnih izazova. Ona je istakla da Republika Srbija radi na identifikaciji mogućnosti za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine, kao i da će do kraja marta sledeće godine ovaj dokument biti dostavljen Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o promeni klime. Prema njenim rečima, ispunjavanje obaveza prema međunarodnoj zajednici predstavlja jedan od primarnih ciljeva Republike Srbije, što je i pokazano osnivanjem Nacionalnog saveta za klimatske promene.

U okviru ove radionice prisutni su se upoznali sa Prvim ažuriranim izveštajem Republike Srbije u okviru klimatskih promena i Drugim nacionalnim izveštajem u okviru klimatskih promena. Osim toga, predstavljene su i međunarodne politike u oblasti klimatskih promena, kao i mogućnosti programiranja i finansiranja aktivnosti iz ove oblasti.

Radionici „Razvoj politike u oblasti klimatskih promena u kontekstu međunarodnih i EU procesa“ prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava, nadležnih institucija, poslovnog sektora i organizacija civilnog društva.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti