Održana radionica o energetskoj efikasnosti u BiH

Nakon pauze od nekoliko meseci zbog kašnjenja izrade Kantonalnih planova energetske efikasnosti, Agencija ZEDA je organizovala treću od šest planiranih radionica „Izrade programa poboljšanja energetske efikasnosti u opštinama FBiH“.

Foto: pixabay

Radionica je održana u hotelu „Zenica“, 24. aprila 2018. godine u grupama, gde su u svakoj grupi učestvovale po 3 opštine radi efikasnijeg pristupa svakoj opštini. Svaka opština je imala zadatak da u svoje ime odredi tj. napravi listu prioritetnih objekata kojima će se ostvariti zadati indikativni ciljevi po svakoj jedinici lokalne samouprave.

Takođe, svaka opština je napravila ciljeve i programe poboljšanja za postizanje očekivanih rezultata iz sektora javne rasvete i sektora vodosnabdevanja, odnosno zamene postojećih motora s novim frekfentno regulisanim motorima. Sve ovo ima za cilj postizanje finalnih ušteda energije koje svaka JLS mora ispuniti prema raspodeli indikativnih ciljeva ušteda energije koji treba biti urađen u skladu s Federalnim akcionim planom energetske efikasnosti i odgovarajućim Kantonalnim planom energetske efikasnosti, a koji je pripremljen u skladu s obavezama Bosne i Hercegovine.

Izrada programa poboljšanja energetske efikasnosti u opštinama FBiH je zakonska obaveza, a osim zakonske obaveze,opštine koje budu imale urađene programe poboljšanja energetske efikasnosti moći će lakše pristupiti sredstvima za investiranje u sprovođenje mera energetske efikasnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Takođe, ovom prilikom, Agencija ZEDA je učesnicima predstavila projekat iz oblasti energetske efikanosti -GreenCap u kojem ima status partnera od septembra 2016. godine. Cilj projekta je diseminacija informacija i stvaranje sinergije između različitih modularnih projekata iz oblasti vezanih za obnovljive izvore energije koji se implementiraju na području delovanja partnera u projektu s posebnim fokusom na ostrva i ruralna područja. Ovaj Projekat sufinansira Nj+emačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ BiH kroz projekat „Podsticanje energetske efikasnosti u BiH“, a sprovodi ZEDA.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti