Održana konferencija povodom tvining projekta upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima

biocidni proiyvodi eko minpolj

U utorak 15. decembra 2015. godine u Beoradu održana je konferencija „Daji razvoj upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima u Republici Srbiji“.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da realizacija tvining projekta ima za cilj da pomogne resornom ministarstvu da ispuni zahteve transpozicije pravnih tekovina Evropske unije u domenu životne sredine i zdravlja ljudi i kroz institucionalnu izgradnju i dalje unapređenje kapaciteta, a kako bi se unapredilo upravljanje hemikalijama i biocidnim proizvodima u Republici Srbiji. Kako je istakla, bezbedno upravljanje hemikalijama jedan je od ciljeva Svetskog samita o održivom razvoju, a Republika Srbija zajedno sa drugim zemljama nastoji da se cilj ostvari kako bi se obezbedila zdrava životna sredina.

Gospođa Božović je navela da je cilj tvining projekta osiguravanje efikasne javne usluge privrednicima koji stavljaju hemikalije i biocidne proizvode u promet, poboljšavanje poslovnog okruženja i kapaciteta domaćih kompanija kako bi bile konkurentnije na jedinstvenom evropskom tržištu. Projekat bi trebalo da doprinese i potizanju višeg nivoa zaštite zdravlja i životne sredine, boljem kvalitetu života i uspešnijem procesu pridruživanja.

Podsetimo, realizacija tvining projekta „Dalji razvoj upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima u Republici Srbiji“ započeta je 15. septembra 2015. godine. Tvining projekat realizuje Ministarstvo poljoprivrede i Republike Srbije u saradnji sa konzorcijumom Uredbe za hemikalije Republike Slovenije i Savezne Agencije za životnu sredinu Republike Austrije. Projekat će trajati dve godine, a očekuje se da doprinese daljem uređivanju kapaciteta Ministarstva za savremeno upravljanje hemikalijama i biocidnim proizvodima, ali i procesu evropskih integracija.

Tvining projekat „Dalji razvoj upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima u Republici Srbiji“ finansira se iz fondova Evropske unije (950 hiljada evra), a deo sredstava obezbedila je i Republika Srbija (50 hiljada evra).

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti