Održana konferencija posvećena uspostavljanju mreže Natura 2000

nataura 2000 eko.minpolj.gov.rs

U četvrtak 18. februara 2016. godine održana je konferencija povodom početka projekta „Izgradnja kapaciteta za implementaciju standarda acquis i konvencija u oblasti zaštite prirode – uspostavljanje Natura 2000“.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Stana Božović izjavila je da je u toku postupak donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode kojim će biti unapređeni instrumenti za identifikaciju, zaštitu i upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000 i sprovođenje ocene prihvatljivosti za ekološku mrežu. Kako je istakla, projekat „Izgradnja kapaciteta za implementaciju standarda acquis i konvencija u oblasti zaštite prirode – uspostavljanje Natura 2000” će trajati dve godine, a njegova vrednost iznosi 1,2 miliona evra.

Gospođa Božović je dodala da projekat ima za cilj da pomogne resornom ministarstvu da bolje zaštiti jedinstveni biodiverzitet u Republici Srbiji, kao i da izgradi kapacitete za sprovođenje EU Direktiva o staništima i pticama i uspostavljanje mreže Natura 2000. Osim toga, projekat će doprineti i uspostavljanju sistema za određivanje područja od značaja za očuvanje staništa (pSCI) i zaštićenih područja za ptice (SPAs) u skladu sa pomenutim direktivama, ali i jačanju relevantnih kapaciteta korisnika, partnera na projektu i ostalih relevantnih ciljeva kroz specijalizovane obuke i prikupljanje podataka na terenu, navela je gospođa Božović.

Dodala je i da je formirana Radna grupa za razvoj ekološke mreže koja će koordinirati sve aktivnosti za uspostavljanje i razvoj ekološke mreže sa prioritetom uspostavljanja mreže Natura 2000, kao i evaluaciju svih rezultata i pripremu nominacije Natura 2000 područja za proglašenje od strane Evropske komisije.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti