Održana konferencija o praćenju i upravljanju posetiocima u rekreativnim i zaštićenim područjima

MMV logo Final RGB-web-201510

Od 26. do 30. septembra 2016. godine u Novom Sadu održana je osma Međunarodna konferencija o praćenju i upravljanju posetiocima u rekreativnim i zaštićenim područjima (Monitoring and Management of Visitors in Recreation and Protected Areas- MMV).

Na konferenciji su učestvovali predstavnici institucija i organizacija koje su aktivne u razvoju turizma u zaštićenim područjima i njihovi upravljači iz preko 40 zemalja iz celog sveta, kako bi razmenom novih saznanja i iskustava omogućili da sve veće interesovanje za posete ovim područjima bude u skladu sa njihovim nosećim kapacitetima (broj poseta koji ne remeti ekološke uslove i prirodne osobenosti područja). Nakon uvodnih izlaganja, rad konferencije odvijao se u okviru četiri sesije: Posetioci i lokalna zajednica, Planiranje turizma u zaštićenim područjima za rekreaciju, Upravljanje posetama i zaštita prirode, Lokalni (regionalni) razvoj i zaštićena područja, a organizovane su i dve ekskurzije.

Konferencija se održava na godišnjem nivou, u cilju unapređenja vođenja i upravljanja aktivnostima, ponašanjem i interesovanjima posetilaca rekreativnih i zaštićenih područja i time njihovog zadovoljstva boravkom u prirodi. Prva MMV konferencija održana je u Beču 2002. godine kada su se okupili naučnici iz različitih disciplina i sektora, od ekološkog do privrednog.

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti