Održana konferencija o otpadu i otpadnim vodama u Vršcu

20.04. Vrsac - komunalno (1)

Od 13. do 15. aprila 2016. godine u Vršcu održana je međunarodna konferencija „Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad“.

Na konferenciji je istaknuto da je potrebno smanjiti zagađenje iz naselja izgradnjom kanalizacione mreže, ali istovremeno raditi i na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Navedeno je da su prvi stepen prioriteta u oblasti prečišćavanja otpadnih voda naselja u zoni sa značajnim uticajem otpadnih voda na izvorišta vodosnabdevanja.

Istaknuto je da je potrebno unaprediti primarnno odvajanje reciklažnog otpada, uspostaviti regionalne reciklažne centre i raditi na podizanju javne svesti o značaju i koristima smanjenja, primarnog odvajanja, onovne reciklaže otpada. Rečeno je da je neophodno pokretanje projekata izgradnje regionalnih sanitarnih deponija.

Konferenciju „Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad“ organizovali su Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, Udruženje vodovoda i kanalizacije Srbije, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, opštinom Vršac i JKP „Drugi oktobar“ iz Vršca, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Republičke direkcije za vode.

Konferencija je održana četrdeset i šesti put.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti