Održana konferencija o klimatskim promenama u Istanbulu

klimatske promene economy.rs

U Istanbulu je 28. aprila 2015. godine održana konferencija „Regionalni dijalog EU, država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU o Nacionalno utvrđenim mogućnostima za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime – INDCs“. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da je u Republici Srbiji započeto uspostavljanje sistema monitoringa, izveštavanja i verifikacije emisija sa efektom staklene bašte. Prema njenim rečima, ovo je veoma bitno za Republiku Srbiju zbog toga što će omogućiti sistematsko i kontinuirano prikupljanje podataka, a kao osnov za analizu i unapređenje politika i mera koje doprinose borbi protiv klimatskih promena. Ona je istakla da je prioritet Republike Srbije izrada nacionalne strategije za borbu protiv klimatskih promena.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike gospođa Mirjana Filipović na konferenciji je predstavila energetsku politiku Republike Srbije, a istakla je i da će uskoro biti usvojena Strategija razvoja energetike bazirana na principima održivog razvoja.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike gospođa Jelena Simović istakla je da je veoma važno posebno poglavlje Strategije razvoja energetike koje analizira moguće scenarije kojima bi se reflektovala politika Evropske unije do 2050. godine.

Države učesnice konferencije „Regionalni dijalog EU, država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU o Nacionalno utvrđenim mogućnostima za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime – INDCs“ mogu dostaviti svoje INDCs (Intended national determined contributions) do oktobra 2015. godine kako bi se našle u završnom dokumentu za COP 21.

Sandra Jovićević

foto: economy.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti