Održana konferencija o iskorišćenju pametne energije

Foto: mre.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je na konferenciji Kako iskoristiti pametnu energiju da će Srbija ispuniti cilј i do 2020. godine 27 odsto električne energije dobijaće iz obnovlјivih izvora. Antić je istakao da je u poslednje tri godine napravlјen okvir koji omogućava investicije u toj oblasti, te da sada imamo više od 100 MW iz obnovlјivih, novoizgrađenih objekata na mreži, dok će naredne godine na mrežu ući dva vetroparka, snage 110 MW. Do kraja 2018. godine postoji mogućnost da bude završen i vetropark Čibuk, snage 158 MW.

Kako kaže, kada je reč o tome kako pametno koristiti energiju, važno je obezbediti maksimalan kvalitet života lјudi uz minimalno korišćenje energije i drugih resursa. On je istakao da je jedan od prioriteta energetske strategije – energetska efikasnost, koja mora da se promoviše. U tom smislu, kazao je da su u planu izmene Zakona o racionalnom korišćenju energije 2018. godine, kao i otvaranje dijaloga sa bankama i međunarodnim finansijskim institucijama za finansiranje projekata iz oblasti energetske efikasnosti.

Antić je kazao i da je preko budžetskog fonda uz podršku partnera do sada sprovedeno 39 projekata podizanja energetske efikasnosti javnih objekata. On je naveo i da je prema procenama Svetske banke za rehabilitaciju celog fonda javnih zgrada potrebno 1,2 milijarde evra, čime bi se postigle godišnje uštede od 125 miliona evra, za objekte koji trenutno, po računima, koriste oko 270 miliona za energiju.

Antić je naveo i da su u toku razgovori sa EU i drugim partnerima da se formira ozbilјan energetski fond, koji bi, pored Budžetskog fonda, pod ingerencijom ministarstva, omogućio trajno i održivo finansiranje projekata energetske efikasnosti. U planu su i naknade za energetsku efikasnost.

izvor: mre.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti