Održana konferencija o cirkularnoj ekonomiji

25-11-2016-cek_018_naslovna

U petak 25. novembra 2016. godine u prostorijama Privredne komore Srbije održana je konferencija „Cirkularna ekonomija kao šansa za razvoj Srbije“.

Potpredsednik Privredne komore Srbije gospodin Miroslav Miletić izjavio je da je Privredna komora Srbije posvećena održivom, pametnom i inkluzivnom rastu naše ekonomije. Strateške odrednice za razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji rade se sa ciljem da naša zemlja koristi komparativne prednosti teritorije i resursa i da pokrene investicioni ciklus u industriji, izgradnji infrastrukture i energetski efikasnog zgradarstva. Cirkularna ekonomija podiže konkurentnost domaće privrede, štedi resurse, otvara zelena radna mesta, doprinosi smanjenju socijalnih razlika i pritiska na životnu sredinu. Nova doktrina Zelenog rasta Srbije je šansa za dualno obrazovanje, povezivanje domaće industrije sa našim univerzitetima i institutima. Zeleni rast jeste i nova vizija i nova paradigma razvoja gradova i naselja, dostupne pijaće vode, tretmana otpadnih voda i komunalnog otpada i čistog vazduha. Zdrava životna sredina, preduslov je zdrave nacije i sigurne budućnosti, istakao je gospodin Miletić.

Bilo je reči i o novom zakonodavstvu i upravljanju otpadom u kontekstu cirkularne ekonomije, EU politici u oblasti upravljanja otpadom, kao prilici za unapređenje upravljanja otpadom u Srbiji, kao i projektu „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama – IMPACT“.

izvor: pks.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti