Održana četvrta informativna radionica o EE u Hrvatskoj

Foto: mgipu.hr

Iako je u toku privremena obustava Poziva na dostavu projektnih predloga Energetska obnova i korišćenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora do 7. maja 2018. godine zbog izuzetno velikog broja pristiglih prijava, a za koje je trenutno u toku postupak odabira, nastavlja se održavanje informativnih radionica u prostorijama Ministarstva građevinarstva i prostornog uređenja.

Tako je u sredu 21. februara 2018. godine, u Ministarstvu održana i četvrta po redu informativna radionica za predstavnike tela državne vlasti i državne uprave, jedinica lokalne ili regionalne samouprave, javnih ustanova, ustanova, verskih zajednica i zadruga s javnim vlastima koje obavljaju društvene delatnosti, kao potencijalne prijavioce u sklopu predmetnog Poziva.

Ministarstvo, u funkciji Posredničkog tela nivoa 1, održalo je prezentaciju o samom Pozivu, dok je Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost kao Posredničko telo nivoa 2 održao prezentaciju vezano uz realizaciju ugovora za sufinansiranje bespovratnim sredstvima, s naglaskom na probleme u realizaciji projekata. Sektor za energetsku efikasnost u okviru Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost održao je prezentaciju vezano uz, do trenutka obustave Poziva, osiguranu mogućnost njihove stručne podrške potencijalnim prijaviteljima u pripremi projektnih predloga, s naglaskom na najčešće probleme prilikom sastavljanja projektnih prijava, kao i izrade projektne dokumentacije za iste. Iskazan je veliki interes učesnika radionice za otvaranjem mogućnosti stručne podrške prijaviteljima i pre ponovnog otvaranja Poziva. Predstavnici HBOR-a održali su, takođe, prezentaciju o mogućnosti sufinansiranja sredstava vlastitog učešća prijavitelja putem finansijskog instrumenta ESIF Krediti za energetsku efikasnost.

Nakon održanih prezentacija, stručnjaci iz Ministarstva, Fonda i HBOR-a odgovarali su na upite prisutnih te su zaželjeli svim potencijalnim prijaviteljima puno uspjeha u realizaciji njihovih projekata.

izvor: mgipu.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti