Održana 10. Panevropska konferencija o Zelenom pojasu

 

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije/ Srđan Marinčić

Više od 100 učesnika iz 24 Evropske zemlje okupilo se od 15. do 19. oktobra 2018. godine u dvorcu Vartburg, upisanog na listu Svetske baštine UNESCO, u pokrajini Tiringija u centralnoj Nemačkoj na 10. Panevropskoj konferenciji o Zelenom pojasu.

Jedinstvena i prostrana ekološka mreža i memorijalni predeo formirao se duž linije nekadašnje Gvozdene zavese koja je Evropski kontinent delila na istočni i zapadni blok skoro 40 godina.

Duž više od 12.500 km – od Barentsovog mora na Rusko-Norveškoj granici, duž Baltičkog mora, preko srednje Evrope i Balkanskog poluostrva do Crnog i Jadranskog mora. – Pružajući se od krajnjeg severa do juga Evrope, Evropski zeleni pojas obuhvata najraznovrsnije predele Evrope. Danas, Evropski zeleni pojas predstavlja okosnicu Panevropske ekološke mreže i pruža značajan doprinos evropskoj „Zelenoj infrastrukturi“.

Inicijativa Evropski zeleni pojas ima za cilj usklađivanje ljudskih aktivnosti sa prirodnom sredinom i iznalaženje mogućnosti za povećanje društveno-ekonomskog razvoja lokalnih zajednica.

Na konferenciji su razmenjena iskustva o dosadašnjoj saradnji, aktivnostima i diskutovalo se o konkretnim rešenjima u realizaciji inicijative Evropski zeleni pojas u cilju iznalaženja zajedničkog puta na polju zaštite i očuvanja izuzetno vredne ekološke mreže koja predstavlja prirodni i memorijalni spomenik.

Evropska komisija istakla je važnost 12.500 km dugačkog Evropskog zelenog pojasa prepoznajući ga kao projekat od evropskog značaja koji predstavlja model prekogranične saradnje između vladinih i nevladinih organizacija. Danas, Zeleni pojas simboliše ideju o jedinstvenoj i slobodnoj Evropi.

Asocijacija Evropskog zelenog pojasa, kao upravljačka struktura evropske inicijative, i više od 110 učesnika glasali su za „Ajzenah rezoluciju“ koja poziva sve zainteresovane strane i donosioce odluka sa lokalnog, nacionalnog i evropskog nivoa, da preduzmu sve dalje neophodne korake za očuvanje i promovisanje ovog zajedničkog prirodnog i kulturnog evropskog nasleđa kao zelene infrastrukture, što ujedno predstavlja i zajedničku poruku Konferencije.

Evropski ciljevi u očuvanju biodiverziteta mogu se realizovati samo ako Evropska unija, njene zemlje članice i susedne zemlje značajno povećaju svoje ulaganje u Evropsku zelenu infrastrukturu. Inicijativa Zeleni pojas ukazuje da su ove investicije vredne, zaključeno je na konferenciji.

Obzirom da se u sklopu Balkanskog zelenog pojasa na području u Srbije nalazi 11 prostranih zaštićenih područja i veći broj spomenika prirode, među kojima i budući Geopark Đerdap na granici sa Rumunijom, Srbija predstavlja važnu sponu u održavanju i razvoju Zelenog pojasa kao oslonca evropske mreže ekoloških koridora.

U cilju promocije zaštićenih prirodnih područja duž Zelenog pojasa u Srbiji, predstavnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije bio je stručni saradnik Srđan Marinčić.

Konferencija je zajednički organizovana od strane BUND (Friends of the Earth Germany), EuroNatur, Ministarstva životne sredine Tiringije, Energija i zaštita prirode (TMUEN) i Nemačke federalne agencija za zaštitu prirode (BfN).

Izveštaj pripremio, Srđan Marinčić

Izvor: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti