Održan skup POLITEHNIKA 2015

politehnika.edu.rs

U petak 4. decembra 2015. godine u Beogradu održan je Treći naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem pod nazivom POLITEHNIKA 2015.

Šef Pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom gospođa Tanja Miščević izjavila je da bi Republika Srbija trebalo više da se posveti cirkularnoj ekonomiji i reciklaži. Kako je istakla, sa početkom procesa skrininga u septembru 2013. godine Srbija je više počela da ulazi u materiju iz oblasti zaštite životne sredine, a 2011. godine cifra planirana za postizanje potrebnih standarda iz ove oblasti procenjena je na 7 milijardi evra, što je odavno premašeno.

Načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Radmila Šerović dodala je da Republika Srbija ima obavezu da 30 odsto svih propisa uskladi sa evropskim propisima, kao i da je oblast životne sredine veoma obimna. Navela je da se od 2010. godine intenzivno radi na implementaciji oko 150 propisa u oblasti životne sredine, od čega se 75 odnosi na oblast upravljanja otpadom. Gospođa Šerović je istakla da je revizija Nacionalne strategije upravljanja otpadom prioritet, a dodala je i da je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom pripremljen i nalazi se u procesu pribavljanja mišljenja i odobravanja radi usvajanja od strane Vlade Republike Srbije.

Cilj naučno-stručnog skupa POLITEHNIKA 2015 je povezivanje stručnjaka, istraživača i institucija radi razmene rezultata, a radi unapređenja osnova za povezivanje visokog obrazovanja i profesionalnog okruženja. Neke od tema skupa bile su i zaštita životne sredine, reciklažne tehnologije, menadžment kvalitetom.

Skup je organizovala Visoka škola strukovnih studija Beogradska politehnika uz podršku Ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Konferencije Akademija strukovnih studija Srbije, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Inženjerske akademije Srbije i Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.

Sandra Jovićević

 

foto: politehnika.edu.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti