Održan skup o vodosnabdevanju u PKS

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Privrednoj komori Srbije sredinom ove nedelje organizovan je okrugli sto „Snabdevanje vodom u Srbiji“ na kojem je zaključeno da je u vodosnabdevanje u Srbiji potrebno uložiti oko 7 milijardi evra u sledeće dve decenije.

Predstavnik Instituta „Batut“ gospođa Tanja Knežević istakla je da se u prethodnom periodu povećao broj ispravnih vodovoda u Republici Srbiji tako da ih sada ima oko 90. Ona je dodala da se konastantno kontrolišu javni gradski vodovodi, njih 154.

Direktor Sektora usluga i preduzetništva Privredne komore Srbije gospodin Ješa Erčić izjavio je da se vodosnabdevanje, kanalisanje i prečišćavanje vode suočava sa velikim problemima. On je rekao da je potrebno usaglašavanje domaćeg zakonodavstva iz oblasti vodosnabdevanja sa direktivama i propisima Evropske unije, ali i reorganizacija u oblasti vodoprivrede.

Predsednik Udruženja za tehnologiju i sanitarno inženjerstvo Privredne komore Srbije gospodin Predrag Bogdanović istakao je da su komunalna preduzeća zbog niske cene vode godišnje na gubitku od preko 16 miliona evra. On je rekao da se u Srbiji godišnje potroši 672 miliona kubika vode, generiše 310 miliona kubika otpadnih voda, a od toga na prečišćavanje ide samo 15 odsto.

Vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za vode gospodin Miodrag Pješčić rekao je da je u toku priprema metodologije i kriterijuma za izračunavanje cene vode.

Na ovoj konferenciji najavljeno je da je u pripremi Strategija upravljanja vodama u Srbiji, kao i niz mera i predloga za unapređenje vodosnabdevanja.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti