Održan skup o implementaciji Direktive o industrijskim emisijama

direktiva ekourb.vojvodina.gov.rs

U ponedeljak 2. novembra 2015. godine održan je skup posvećen izradi Specifičnog plana implementacije Direktive o industrijskim emisijama u Skupštini AP Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine gospodin Slobodan Puzović izjavio je da je specifičnost implementacije Direktive o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine kao i Direktive o industrijskim emisijama u tome što na dan kada Republika Srbija pristupi Evropskoj uniji sve industrije moraju imati odgovarajuću integrisanu dozvolu za upravljanje i rad. Kako je istakao, sve aktivnosti moraju se usaglasiti sa Direktivom o industrijskim emisijama i najbolje dostupnim tehnikama (BAT) koje propisuje ova Direktiva kako bi se ispunili odgovarajući standardi u pogledu dostizanja graničnih vrednosti emisija u zemlju, vodu i vazduh u pogledu energetske efikasnosti i pravilnog upravljanja otpadom koji nastaje u tim industrijama. On je dodao da na teritoriji Srbije postoji 200 kompanija – operatera, ali da samo njih 17 ima integrisanu dozvolu za rad.

Gospodin Puzović istakao je da je potrebno sprečiti zagađenje životne sredine, pre svega ispuštanjem otpadnih voda. Naveo je da je izgradnja prečistača otpadnih voda veoma skupa, tako da pokrajinska administracija traži da se što pre uspostavi ekološki fond na nivou Republike čime bi se pomoglo izgradnji prečistača i filtera.

Vođa IPA projekta gospodin Rikardo Kvarđato izjavio je da se usklađivanje sa evropskim direktivama odnosi na primenu najboljih dostupnih tehnika i dostizanja graničnih vrednosti emisija povezanih sa istim.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Nada Lukačević istakla je da su za dobijanje prelaznih rokova potrebni jaki argumenti. Kako je dodala, ako država ne ispoštuje takve rokove moraće da plaća penale za neispunjavanje dogovorenih obaveza.

Izrada Specifičnog plana implementacije Direktive o industrijskim emisijama realizuje se uz pomoć IPA projekta „Sprovođenje zakona u oblasti industrijskog zagađenja, sprečavanje hemijskih udesa i sprovođenje EMAS sistema“.

Sandra Jovićević

foto: ekourb.vojvodina.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti