Održan skup „Degradacija i zaštita zemljišta“ u Beogradu

degradacija zemljista eko minpolj

U četvrtak 5. novembra 2015. godine na Šumarskom fakultetu u Beogradu održan je skup „Degradacija i zaštita zemljišta“.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) procenila da je trećina svog zemljišta degradirana erozijom, salinizacijom, kiselim kišama, kao i drugim vidovima zagađenja koje se javlja kao posledica neadekvatnog načina korišćenja i upravljanja zemljištem. Kako je istakla, ako se ništa ne preduzme po ovom pitanju 2050. godine će količina obradivog zemljišta po stanovniku planete iznositi samo četvrti deo u odnosu na 1960. godinu.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine gospodin Filip Radović dodao je da je neophodno održavanje prirodnih funkcija zemljišta, adekvatno upravljanje, zaštita i zakonska regulativa pre svega zbog ublažavanja klimatskih promena i zaštite ekoloških funkcija zemljišta.

Skup je organizovan povodom obeležavanja međunarodne godine zemljišta i 95 godina proučavanja zemljišta na Šumarskom fakultetu u Beogradu, a ima za cilj da istakne značaj zemljišta i njegovih funkcija za opstanak čovečanstva.

Stručni skup „Degradacija i zaštita zemljišta“ organizovali su Šumarski fakultet i Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti