Održan seminar o zagađenju u Japanu

14-10-2016_zj_003

U sredu 12. oktobra 2016. godine u prostorijama Ambasade Japana u Beogradu održan je jednodnevni seminar na temu „Pregled istorije zagađenja i protivmere koje su preduzete u Japanu”.

Predavači na seminaru Takeo Kano i Koji Hataja iz Centra za promociju ponovne upotrebe vode u Tokiju predstavili su problematiku zagađenja koja se dešavala u Japanu, naročito u oblasti voda, kao i metodologiju i sisteme za prečišćavanje opadnih voda koji su tamo uspostavljeni, tako da se u Japanu danas ukupno tretira 92 odsto otpadnih voda. Predavači su učesnike seminara upoznali sa tehnološkim postupcima koji se koriste u Japanu za dobijanje vode za piće, kao i sa tretmanima komunalnih i industrijskih otpadnih voda. Predstavljene su i mere koje su preduzete da bi se smanjilo korišćenje vode iz prirode, naročito u industriji, primenom principa smanjenje potrošnje, recirkulacije i ponovne upotrebe, kao i mere za efikasno korišćenje koje se primenjuju na vodu koja se koristi u domaćinstvima i poslovnim objektima.

Iz prezentacija se moglo videti da je uprkos ograničenim vodenim resursima, zahvaljujući organizovanom sistemu za upravljanja vodama i korišćenjem naprednih tehnologija za tretman vode u Japanu obezebeđena dovoljna količina čiste vode za kućnu upotrebu, industriju i poljoporivredu.

Organizatori seminara su Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i japanska agencija za međunarodnu saradnju JICA uz podršku Privredne komore Srbije.

izvor: pks.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti