Održan sastanak povodom bilateralnog skrininga za Poglavlje 27

Održan sastanak povodom bilateralnog skrininga za Poglavlje 27

U ponedeljak 13. oktobra 2014. godine održan je sastanak pregovaračke grupe iz oblasti zaštite životne sredine kao priprema za bilateralni skrining koji će se održati od 17. do 21. novembra. Na sastanku su predstavljene dosadašnje aktivnosti pregovaračke grupe iz oblasti zaštite životne sredine, ali je bilo reči i o narednim koracima.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da je Poglavlje 27 veoma kompleksno i zahteva velika ulaganja. Ona je naglasila i da je potrebno obezbediti dobru saradnju između svih ihstitucija koje će biti uključene u proces implementacije evropskog zakonodavstva iz ove oblasti. Takođe je istakla i značaj Kraljevine Švedske u pripremnom procesu.

Ambasador Kraljevine Švedske njegova ekselencija gospodin Krister Asp rekao je da je Poglavlje 27 veoma složeno, a poseban akcenat je stavio na finansijsko i strateško planiranje i unapređenje administrativnih kapaciteta iz ove oblasti.

Šef pregovaračkog tima za Poglavlje 27 gospođa Tanja Miščević izjavila je da Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine ima ključnu ulogu u ovom projektu.

Predstavnik Švedske agencije za životnu sredinu gospođa Ana Anderson predstavila je dosadašnje aktivnosti na pripremnom procesu pregovaračke grupe za ovo poglavlje.

Bivši litvanski ministar i glavni pregovarač za Poglavlje 27 Republike Litvanije gospodin Arunas Kundrotas predstavio je iskustva Litvanije u ovom procesu, kao i najvažnije izazove iz ove oblasti.

Sekretar pregovaračke grupe za Poglavlje 27 gospođa Jovana Majkić predstavila je plan rada za bilateralni skrining koji će se održati krajem novembra.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici ENVAP projekta čiji je cilj da potencijalne zemlje članice što bolje pripremi za pregovore sa Evropskom unijom.

Sandra Jovićević

goto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti