Održan sastanak o kvalitetu vazduha u FBiH

Foto-ilustracija: Pixabay

Federalni ministar ekologije i turizma gospođa Edita Đapo održala je sastanak sa ministrima prostornog uređenja i zaštite okoline iz tri kantona na kojem je razgovarano o studijama vezanim za kvalitet vazduha, odnosno izvorima zagađenja i mogućnostima prikupljanja podataka o zagađenosti vazduha tokom zimskog perioda u pet gradova.

Gospođa Đapo je izjavila da Federalno ministarstvo ekologije i turizma ima u planu da se aktivnije uključi u ovaj problem i da sarađuje sa kantonalnim ministarstvima, koja imaju zaduženja i interventne planove za takve situacje. Navela je da je održan niz sastanaka sa nevladinim i međunarodnim organizacijama i pružila se mogućnost da dobijemo projekat u kojem bi se izvršila nezavisna studija i bilo postavljeno 50 senzora u glavnim gradovima u kojim postoji zagađenost vazduha – Sarajevu, Kaknju, Zenici, Tuzli i Lukavcu. Tako bismo polovinom iduće godine imali nazavisnu studiju koja bi nam dala tačno stanje o kvalitetu vazduha sa preporukama šta treba činiti i na koji način da reagujemo da bi se zagađenost smanjila – naglasila je.

Sastanku su prisustvovali kantonalni ministri prostornog uređenja i zaštite okoline iz Sarajevskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog kantona, kao i predstavnici ambasada SAD-a i Švajcarske.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti