Održan prvi seminar o edukaciji „Eko-škole“

Foto-ilustracija: Pixabay

Održan je prvi seminar o mogućnostima koje donosi međunarodni licencirani program za edukaciju u oblasti životne sredine pod nazivom „Eko-škole“.

Prethodne nedelje u Sarajevu okupili su se predstavnici prvog kruga zainteresovanih iz osnovnih škola iz pojedinih gradova, kao i predstavnici lokalnih vlasti i komunalnih preduzeća.

Ovaj program pomaže da se obrazovanje za zaštitu životne sredine unapredi u pojedinim obrazovnim ustanovama, a njihov osnovni cilj je odgajanje nove generacije mladih koje će biti ekološki osvešćene i aktivne u svojim zajednicama.

Eko-škole imaju sistem nagrađivanja pojedinih obrazovnih ustanova, na način da škole koje ispune postavljene kriterijume i koje brigu za okolinu promovišu kao vrednost i način življenja, dobijaju povelju o statusu Međunarodne Eko-škole i Zelenu zastavu sa znakom Eko-škole. Međunarodni program Eko-škole razvijen je 1994. a danas se sprovodi u više od 60 država i 50 000 obrazovnih ustanova. Od kraja 2018. i Bosna i Hercegovina su deo ovog projekta a ovlašćeni predstavnik je Inkubator društvenih inovacija MUNJA koja već 18 godina radi na osnaživanju mladih na prostoru BiH.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti