Održan poslovni forum Švedska u Srbiji

Foto: Ambasada Švedske

Za unapređenje poslovne saradnje Srbije i Švedske postoje velike mogućnosti, naročito u oblasti poljoprivrede u kojoj Srbija ima ogroman potencijal koji je do sada samo delimično iskorišćen, zaključak je poslovnog foruma „Švedska u Srbiji – investicije i saradnja za budućnost“ koji su organizovale Ambasada Švedske i Privredna komora Srbije povodom obeležavanja Nacionalnog dana Švedske i razvojnih projekata koje u Srbiji sprovodi Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Uz prisustvo više od 80 privrednika i predstavnika švedskih kompanija koje uspešno posluju u Srbiji, a čije proizvode građani svakodnevno koriste, na forumu su istaknuti primeri dobre poslovne saradnje između Švedske i Srbije i predstavljene nove mogućnosti poslovanja sa Švedskom.

„Kada se sa poljoprivedom ulazi u Evropsku uniju mnogo toga se menja – biće slobodna tržišta unutar EU, ali i sasvim drugačiji sistem subvencija, drugačije cene i pravila“ rekao je ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin i naglasio da je svaka druga malina koja se prodaje u Švedskoj poreklom iz Srbije.

Gošća poslovnog foruma „Švedska u Srbiji – investicije i saradnja za budućnost“ bila je i Katarina Gilblad, osnivačica kompanije Agronomic Scandinavia AB i savetnica Vlade Švedske iz oblasti poljoprivrede i problematike utvrđivanja otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda. Ona je upozorila da velike promene nastaju nakon ulaska zemlje u Evropsku uniju i ukazala na važnost fer cena.

„Do ulaska u EU Švedska je imala fiksno regulisane cene koje je država dogovarala sa sindikatima farmera. Bilo je lako izračunati koliki su troškovi, a kolika zarada. Ulaskom u Evropsku uniju sve se promenilo, sada je jedina pomoć famerima subvencija po hektaru zemlje. Nakon ulaska u EU mnoge velike farme svinja su zatvorene, jer nisu cene prilagodili uvoznim cenama“ rekla je ona.

Govoreći o važnosti uspostavljanja fer cena, Gilblad je navela cenu pšenice kao pozitivan primer. „To je berzanska cena koju svi znaju u svakom trenutku. Postoji statistika cena za pšenicu se radi jednom nedeljno i farmeri imaju uvid u cene u svakoj zemlji. Za krompir se ta statistika se radi jednom godišnje, što nije dobro i zato krompir nema fer cene“ kazala je ona i dodala da je u svetu trend da se izbacuju fosilna goriva i da farmeri treba da razmišljaju da proizvode ne samo hranu, već i biomasu i biogoriva.

Ambasador Lundin je rekao da Švedska vidi veliku mogućnost za dobru saradnju sa Srbijom i u oblasti životne sredine. „Tamo gde su problemi, mi vidimo mogućnost da pomognemo i da sarađujemo“ rekao je ambasador Jan Lundin“.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti