Održan Peti sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

Foto: parlament.gov.rs/

Članovi Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, održali su juče sastanak, na kome su razmotrili usklađivanje politika kada je u pitanju energetika i klimatske promene.

Predsednica ovog Parlamentarnog foruma dr Aleksandra Tomić, predstavila je učesnicima sastanka zaključke sa održanog Četvrtog Berlinskog dijaloga o energetskoj tranziciji, na temu „U pravcu globalne energetske tranzicije“.

Ona je istakla da je energetska tranzicija ka održivim izvorima energije najvažniji globalni izazov, koji zahteva i globalno rešavanje, kroz međunarodni dijalog i saradnju. Energetska diplomatija i tranzicija utiču na globalni poredak, navela je Tomić i naglasila značaj tranzicije na obnovljive izvore energije.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht istakla je da postoji samo jedna, najbolja energetska politika, a to je politika energetske efikasnosti. Neophodno je štedeti energiju i živeti sa svešću da je energija ograničen resurs, naglasila je Sonja Liht i istakla da je razvijen javni dijalog o održivom korišćenju energije u Jugoistočnoj Evropi.

Regionalna menadžerka projekta Nemačke razvojne agencije (GIZ), Fonda za energetsku efikasnost u Jugoistočnoj Evropi Jasna Sekulović u svom obraćanju je istakla da pred celim svetom stoje izazovi koji se tiču klimatskih promena. Ona je naglasila da je neophodan uslov za tranziciju energetskog sektora politička volja i upravo parlamenti i parlamentarci mogu biti generator te političke volje, naglasila je ona.

Predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović, govorila je o upotrebi biomase u energetske svrhe, kroz predstavljanje partnerskih projekata Srbije i Nemačke.

Zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle govorio je o procesu „dekarbonizacije“, odnosno tranzicije od korišćenja uglja ka obnovljivim izvorima energije.

Učesnicima sastanka je zaključke sa sastanka Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice predstavila članica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana R. Petrović.

Programski direktor RES Fondacije Aleksandar Macura osvrnuo se na pitanje energetskog siromaštva i energetske tranzicije, imajući u vidu da je to tema koja dotiče sva domaćinstva u Srbiji.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti