Održan kongres o ekološkoj bezbednosti u Sankt Petersburgu

eko.minpolj.gov.rs

Od 27. do 28. maja 2015. godine u Rusiji u Sankt Petersburgu održan je Nevski ekološki kongres „Strategija ekološke bezbednosti: mehanizmi i realizacije“.

U okviru ovog kongresa razgovaralo se o osiguravanju ekološke bezbednosti, kao i o realizaciji uspešnih strategija iz ove oblasti. Govorilo se i o održivom razvoju, zakonodavstvu iz oblasti očuvanja ekosistema i upravljanja prirodnim resursima. Takođe je bilo reči o biodiverzitetu, prirodnim katastrofama, ali i o ublažavanju veštački stvorenih negativnih uticaja na životnu sredinu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospodin Slobodan Erdeljan podsetio je da je termin ekološka bezbednost uveden još 1987. godine kada je i usvojena „Rezolucija o međunarodnoj ekološkoj bezbednosti“. Prema njegovim rečima, koncept ekološke bezbednosti razmatra se kroz koncept održivog razvoja, odnosno ekonomskog razvoja, društvenog prosperiteta i očuvanja životne sredine.

Cilj kongresa je promocija međunarodnog bezbednosnog okvira u oblasti životne sredine, a kongres se održava svake druge godine od 2008. godine.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti