Održan ekološki protest ispred Palate Srbije 

Ekološki aktivisti i građani danas su ispred Palate Srbije, gde su dodeljena odlikovanja povod Dana državnosti, održali protest. Njihov zahtev je da se zakonom zabrani iskopavanje litijuma i bora. Okupljeni građani su u 12 časova počeli sa blokadom Bulevara Nikole Tesle i Bulevarom Mihajla Pupina na Novom Beogradu. Njihov plan je bio da priđu Palati Srbije, međutim u tome ih je sprečavao kordon policije.

Nažalost ovaj protest nije prošao bez incidenata, zabelećeno je nekoliko, dok je najtraumatičniji bio na raskrsnici Ulice antifašističke borbe i Bulevar Mihajla Pupina, jedan automobil je probio blokadu i udario jednog demonstranta i nekoliko metara ga nosio na haubi. 

Okupljenima se obratio Savo Manojlović, iz “Kreni-promeni” koji je rekao da neće sukope sa sopstvenim građanima, kao ni sa policijom, ali da hoće podelu na građane i one koji krše Ustav.

“Ako se raspuštanje Skupštine Srbije ne odloži i ne zabrani rudarenje litijuma i bora, imamo naredne korake koje ćemo objaviti. Na novembarskoj i decembarskoj blokadi, naučili smo jedno – uspećemo kada budemo imali jasan cilj i kada budemo zajedno izlazili”, poručio je Manojlović, dok se mase čulo “Ne damo Srbiju”.

Kako je istakao, jedini zadovoljavajući odgovor države na njihove zahteve je da predsednik Vučić predloži Vladi da usvoji zakon.

Među okupljenim građanima bili su Branislav Grubački Guta iz Novog optimizma, predsenički kandidat Srđan Škoro, Rade Panić (Skupština Slobodne Srbije), predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, Petar Đurić iz pokreta „Ćale, ovo je za tebe“, glumica Bojana Novaković.

Protest je trajao dva sata, okupljenima se kraju obratio Manojlović koji je rekao “hvala svima što ste došli, vi ste budućnost Srbije“.

Kako je najavio u toku dana će objaviti naredne korake.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti