Održan Drugi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

parlamentarni-forum-za-energetsku-politiku-16_239x0

U petak 14. oktobra 2016. godine održan je Drugi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije.

Predsednik Foruma gospođa Aleksandra Tomić podsetila je da je Republika Srbija usvojila Nacionalnu strategiju održivog razvoja 2008. godine i Nacionalnu strategiju za aproksimaciju u oblasti životne sredine za Republiku Srbiju 2011. godine. Istakla je da je Narodna skupština u protekle četiri godine uspostavila saradnju sa Sekretarijatom Energetske zajednice, koja je rezultirala obrazovanjem Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice, na kome dva puta godišnje učestvuju članovi svih parlamenata država članica Energetske zajednice. Dodala je i da Srbija mora što pre revidirati strategije i uskladiti ciljeve sa 17 novih ciljeva razvoja iz Agende 2030.

Ambasador Nemačke u Srbiji njegova ekselencija gospodin Aksel Ditman naveo je da je veoma bitno podizanje svesti i odgovornosti građana Srbije kada je reč o održivom razvoju, a dodao je i da je Nemačka u saradnji sa institucijama GIZ-a i KfW, spremna da podrži Srbiju u razvoju održivog korišćenja energetskih resursa i podsticanju zaštite klime. Podsetio je da je globalno zagrevanje posebno aktuelna tema tokom poslednje decenije i naveo da su zajednički klimatski ciljevi EU za 2030. godine smanjenje emisije gasova staklene bašte. Naveo je da je Srbija i pre konferencije u Parizu najavila smanjenje emitovanja staklene bašte za tri odsto u odnosu na prethodni period, kao i da je životna sredina fokus kojim se Nemačka bavi sa srpskim partnerom u oblasti otpadnih voda, jačanja energetske efikasnosti ali i u oblasti hidroenergije.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike gospodin Zoran Predić izjavio je da je resorno ministarstvo poslednjih godina intenzivno radilo na normativnoj regulativi i da je veliki korak za održivi razvoj učinjen usvajanjem Strategije razvoja energetike Republike Srbije za narednih 10 godina.

izvor: parlament.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti