Održan 11. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima u Hrvatskoj

Foto: azo.hr

Hrvatska agencija za okolinu i prirodu organizovala je 11. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima. Domaćin i suorganizator Skupa ove godine bila je JU Park prirode Biokovo.

Održano je 27 prezentacija, a neke od tema izlaganja ove godine su bile: analiza upitnika za procenu efikasnosti upravljanja, analiza izveštaja o izvršenju godišnjih programa, smernice za planiranje upravljanja, upravljanje posetiocima u zaštićenim područjima, evaluacija sprovođenja plana upravljanja, istraživanja, monitoringa i zaštita vrsta i staništa.

Važan deo Skupa bio je i terenski obilazak PP Biokovo, u sklopu kojeg su predstavnici javne ustanove domaćina upoznali kolege sa realizacijom monitoringa u Parku, Biokovskim botaničkim vrtom Kotišina, poučnim stazama u Parku i novootvorenim prezentacijskim centrom „Adrion – srce planine“.

Neophodno stručno usavršavanje, razmena ideja i informacija iz sektora i povezivanje javnih ustanova na različitim projektima olakšano je upravo kroz dosad održane skupove stručnih službi. Učesnici su na osnovu sprovedene ankete ocenili da je i ovaj Skup za njih bio izrazito važan s obzirom da se okupljaju stručnjaci zaštite prirode na nivou čitavog sistema i smatraju da je tradicija održavanja Skupa toekom jedanaest godina sigurno bitno doprinela efikasnosti sistema zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

izvor: azo.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti