Odneto 500 kubika smeća sa jedne od najvećih divljih deponija u Beogradu

Foto: Grad Beograd

Završeno je čišćenje 500 kubika smeća sa jedne od najvećih divljih deponija koja se nalazila u Ripnju, nakon što je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić naložio hitno uklanjanje otpada prilikom prošlonedeljne posete. Radnici JKP „Gradska čistoća” imali su puno posla tokom prethodnih dana, s obzirom na to da se radi o mestu gde su stanovnici svih okolnih naselja godinama ostavljali pune kese otpadaka, stari nameštaj i dotrajale električne uređaje.

Gradonačelnik Beograda rekao je da je zadovoljan novim izgledom očišćenog prostora i apelovao na građane da ovo mesto održe čistim i da ne odlažu ponovo otpad.

Radojičić je istakao da neodrživo i nesavesno odlaganje otpada ima višestruke negativne efekte – ne samo da su deponije izvor zaraza već i dovode do zagađivanja vode, vazduha, a pre svega zemljišta. Takođe, na ovakvim lokacijama se proizvodi metan, otrovni gas, koji na direktan način utiče na ljudsko zdravlje, ali i na stvaranje efekta staklene bašte i klimatske promene.

„Nažalost, da bi se ovo zemljište ponovo upotrebljavalo i oporavilo za proizvodnju hrane, biće potrebne godine. Zato je bitno da se ovde ne stvori ponovo deponija, već da nastavimo da ulažemo u prečišćavanje ovog zemljišta, kako bi se prostor opet koristio za poljoprivredu ili neku drugu namenu, a ne kao smetlište. Važno je da pokažemo odgovornost i zato molim građane da čuvaju čistoću prostora. Prethodna iskustva nam govore da to u prošlosti nije bio slučaj, jer kada se deponije očiste, vrlo brzo se posle toga ponovo donosi smeće i problem se ponavlja“, poručio je Radojičić, dodajući da je važno da se u ovom domenu sprovodi kaznena politika.

Foto: Grad Beograd

Gradonačelnik je naglasio da ovakvih deponija na teritoriji Beograda ima između 40 i 50, a da će Grad Beograd u narednom periodu uložiti veliki napor u rešavanje problema „divljih” deponija.

„U Ripnju živi više od 15.000 ljudi, naselje obiluje zelenilom, zato je ovo čišćenje važno za očuvanje prirodnog bogatstva ovog dela grada. Zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, „Gradskom čistoćom”, „Zelenilom” i ostalim gradskim službama, u narednom periodu uložićemo veliki napor da krenemo u rešavanje problema“, poručio je gradonačelnik.

On je dodao da je „Gradska čistoća” ove godine rešila problem odlaganja oko 7.500 kubnih metara otpada, a Grad Beograd je za tu namenu izdvojio oko deset miliona dinara.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti