Od jeseni rekonstrukcija Dunavskog parka u Novom Sadu

Rekonstrukcija Dunavskog parka, najpoznatijeg spomenika prirode u Novom Sadu, počinje na jesen i biće završena do kraja godine.

Foto: pixabay

Ni park, ni jezero neće menjati izgled, životinje iz jezera, patke i kornjače biće privremeno iseljene na privatnu farmu, a nijedno stablo neće biti posečeno, najavljuju u „Gradskom zelenilu“, u čijoj nadležnosti je ovaj park.

Dugoročan plan, koji će biti realizovan narednih godina, podrazumeva postavljanje ograde oko parka, kada će kapije parka biti zaključavane od 22 sata uveče do šest ujutro, po uzoru na svetske metropole, kako bi bili sprečeni nemili događaji kojih je bilo prethodnih godina.

Tek tada i labudovi, koji su zaštitni znak Dunavskog parka, konačno će biti vraćeni u jezero.

Rekonstrukcija Dunavskog parka počeće na jesen, kada bude manje posetilaca, kako ne bismo ometali građane u odmoru i šetnji parkom. U pripremi je tenderska dokumentacija, pa će uskoro tender biti raspisan“, kaže za Tanjug portparol „Gradskog zelenila“ Ivan Nožinić.

On je naveo da je rekonstrukcijom planirana postavka zalivnog sistema u Dunavskom parku, izgradnja atmosferske kanalizacije, a da jezero neće menjati izgled.

Radovi će koštati 35 miliona dinara i finansiraće ih Grad Novi Sad.

Nožinić kaže da „radovi moraju biti završeni do kraja kalendarske godine“ i napominje da su dobijene sve dozvole, poput građevinske, zatim saglasnost Zavoda za zaštitu prirode i Gradskog veća.

„Tokom radova neće stradati ni jedno stablo, a ono što se bude raskopavalo biće dovedeno u prvobitno stanje“, ističe Nožinić.

Upitan da li će labudovi biti vraćeni u jezero u Dunavskom parku, rekao je da to podrazumeva dugoročan plan koji se odnosi na postavljanje ograde oko Dunavskog parka.

„Ideja je da se kapije zaključavaju od deset uveče do šest ujutro. Istu praksu imaju i svetske metropole, poput Central parka u Njujorku, gde takođe noću zaključavaju, jer upravo noću se dešavaju stvari koje nam stvaraju veliku štetu, kad i policija mora da reaguje. Ove godine ograda sigurno neće biti postavljena, ali je to plan za naredne godine“, kaže Nožinić.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti