Od inovativne ideje do uspešnog preduzeća u oblasti održive energije

Foto-ilustracija: Pixabay

U prostorijama StartIt Centra juče je održana konferencija za medije povodom početka aktivnosti na projektu „Danube Energy+“, koji ima za cilj podršku potencijala mladih inovatora u oblasti energetske efikasnosti i stvaranje optimalnog okruženja koje će podržati mlade da postanu pioniri promena u ovoj oblasti. Projekat sprovodi organizacija SEE ICT. Ona radi na tome da ideje u oblasti održive energije postanu uspešna preduzeća.

Projekat i saradnike je predstavio Nemanja Milović, menadžer projekta iz oblasti čiste tehnologije pri Startit Centru. Milović je istakao da je glavna ideja projekta podrška mladim ljudima sa inovativnim idejama od trenutka kad se njihova ideja javi na fakultetu, pa do probijanja na tržište i sve do trenutka dok ne postane uspešno preduzeće.

Jedan od gostiju, Aleksandar Milić, asistent sa Elektrotehničkog fakulteta i mentor studentskog tima „H-bridges“  koji razvija inovacije u oblasti elektronske energetike, kaže da je iznenađen sve većem odzivu studenata da se priključe njegovom timu sa kojim obilazi međunarodna i svetska takmičenja.

Prva faza projekta započeće uskoro, a obuhvataće pronalaženje desetak mladih inovatora i njihov jednomesečni rad sa mentorima kako bi unapredili svoje ideje u oblasti održive energije.

„Tema održivog razvoja i efikasne energije je treća tema po zastupljenosti i zainteresovanosti početnika u našem fondu posle informatičkih i privrednih tema“, navela je Ivana Kostić, saradnica za transfer tehnologiju iz Inovacionog fonda. Istakla je da je u proseku 11 odsto pokrenutih startapova vezano za ovu temu. Fond za investicionu delatnost se bavi podrškom inovacija kroz instrumente tehničke, finansijske i savetodavne podrške.

Glavne aktivnosti projekta na samom početku biće usmerene na razvijanje sistema za učenje koji je namenjem mladim inovatorima s idejama u oblasti energetske efikasnosti. Ovo će biti praćeno razvojem „Danube Energy+“ ekosistemskog paketa predviđenog za podučavanje različitih nacionalnih aktera, poput državnih ustanova, univerziteta i malih i srednjih preduzeća. U svim državama obuhvaćenim projektom uslediće pilotiranje alata i paketa i uspostavljanje hub-ova.

Ovaj projekat se sprovodi u devet zemalja: Nemačkoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Češkoj, Rumuniji, Ukrajini i Srbiji. Planirano je da traje do 2021. godine.

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti