Obuke i kampanja o značaju zaštite ozonskog omotača

Foto: ekologija.gov.rs

Ministarstvo zaštite životne sredine podseća da se 16. septembra, širom planete obeležava Svetski dan zaštite ozonskog omotača i 30 godina od potpisivanja Montrealskog protokola. Potpisivanjem Montrelskog protokola se većina država u svetu, uključujući i Srbiju, obavezala da smanji upotrebu supstanci, koje oštećuju ozonski omotač.

Ministarstvo će, obeležavajući ovu značajnu godišnjicu, u saradnji sa Organizacijom UN za industrijski razvoj (UNIDO), u predstojećem periodu pokrenuti niz obuka, kao i kampanju o značaju zaštite ozonskog omotača, radionice za decu, dečju slikarsku koloniju. Ministarstvo je takođe, raspisalo poziv, kroz koji je odabralo preduzeća, kojima će uručiti komplete opreme za sprečavanje ispuštanja štetnih supstanci iz rashladnih uređaja, ali i organizovati obuke njihovih servisnih tehničara, kao i obuke inspektora za zaštitu životne sredine.

Kroz rad Nacionalne ozonske kancelarije, pri Ministarstvu zaštite životne sredine, Srbija ispunjava svoje preuzete obaveze primenom propisa i pružanjem pomoći industriji u rashladnom sektoru, za smanjenje upotrebe i ispravno postupanje sa supstancama, koje oštećuju ozonski omotač. Ozonska kancelarija je obukama i intenzivnom saradnjom sa Upravom carina, doprinela kontroli ilegalne trgovine štetnih supstanci, ali i ostvarila dobru saradnjom sa nevladinim sektorom.

Ozonski omotač štiti nas od velikog dela izuzetno štetnog ultraljubičastog (UV) zračenja Sunca. Supstance koje oštećuju ozonski omotač najzastupljenije su u rashladnim uređajima i aerosolnim raspršivačima (sprejevima).

Države potpisnice Montrealskog protokola značajno su smanjile korišćenje i ispuštanje štetnih supstanci. Naučne procene potvrđuju da se ozonski omotač obnavlja i da će se do sredine ovog veka vratiti na stanje od pre 1980. godine.

Ovogodišnji međunarodni slogan za obeležavanje 30 godina Montrealskog protokola je Briga za sav život pod suncem.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti