Objavljen javni poziv za lokalne samouprave za energetsku sanaciju kuća i stanova

Foto-ilustracija: Unsplash (Erik Mclean)

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine u okviru novog programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova, navodi se u saopštenju.

Novi program planiran je da traže pet godina, a za taj period očekuje se da će oko 50.000 domaćinstava moći da dobije subvencije.

Prema rečima ministarke Đedović, u programu će moći da učestvuju sve lokalne samouprave koje ispune uslove, a novina je da će javni poziv biti otvoren tokom cele godine kako bi građani mogli u svakom  trenutku da se prijave.

Istakla je i da će građanima koji se opredele za više mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, biti omogućeno da kroz subvencije pokriju i do 65 odsto troškova investicije, što će biti detaljno obrazloženo u javnom pozivu za građane koje će objavljivati jedinice lokalne samouprave.

Pročitajte još:

,,Javni poziv za JLS otvoren je do 23. juna, i naše očekivanje je da gradovi i opštine koje potpišu ugovore sa Ministarstvom već tokom jula raspišu prvo javni poziv za privredne subjekte, što će omogućiti da se tokom leta raspišu i javni pozivi za domaćinstva“, rekla je ministarka Đedović.

Kako se navodi u saopštenju, novim javnim pozivom predviđeni su povoljniji uslovi za ekonomski devastirana područja i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno minimalno učešće od 15, odnosno 20 odsto. Ostale JLS će, kao i do sada, pokrivati do 25 odsto troškova po domaćinstvu, Ministarstvo do 25 odsto, dok će 50 odsto troškova snositi sami građani.

„Najjeftinija je energija koja se ne potroši i naš cilj je da što veći broj građana učestvuje u programu i dobije mogućnost da smanji svoju potrošnju tako što će zameniti stolariju u domaćinstvu, poboljšati izolaciju krova i zidova, ugraditi efikasnije kotlove, ugraditi solarne kolektore za toplu vodu ili postaviti solarni panel. Na ovaj način, uz podršku države i lokalnih samouprava, dajemo mogućnost svim građanima da smanje svoje troškove za energiju, i doprinosimo da kao država uspešno prođemo kroz proces energetske tranzicije„, rekla je ministarka.

Na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, subvencije je dobilo oko 20.000 građana, a ukupan iznos subvencije koje je obezbedila država zajedno sa jedinicama lokalne samouprave je oko 2,7 milijardi dinara.

Uštede energije su oko 235 GWh godišnje što je ekvivalentno proizvodnji toplotne energije gradske toplane u Nišu, a očekivano smanjenje emisija ugljen-dioksida je oko 103 hiljade tona gasova CO2 godišnje, što je jednako godišnjoj emisiji 58.000 motornih vozila.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti