Obeleženo 69 godina rada Zavoda za zaštitu prirode Srbije

Foto: eko.minpolj.gov.rs

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović je povodom obeležavanja 69 godina od osnivanja Zavoda za zaštitu prirode Srbije istakla da su prirodna bogatstva temelj zdrave životne sredine i održivog razvoja i da zbog toga zaštita i održivo korišćenje prirodnih resursa treba da bude briga celog čovečanstva, na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Kako je navela, zaštićena područja su naš najčešći način ili alat, kojim se vrši zaštita prirode i kojim se direktno štite biljne vrste, a zaštitom staništa stvaraju se preduslovi za zaštitu životinjskih vrsta, odnosno uspostavljanjem zaštićenih područja znatno se postiže očuvanje biodiverziteta. Strateški cilj Republike Srbije jeste i povećanje površine pod zaštitom sa sadašnjih 6,54 odsto na 12 odsto koja je i predviđena Prostornim planom Republike Srbije. Uspostavljanjem zaštićenih područja i povećanjem površine pod zaštitom, veoma je važno istaći da ona pored zaštitarskih mogućnosti, kojima naravno treba dati prednost, nude i razvojne mogućnosti.

Prema njenim rečima, mreža zaštićenih područja proširiće se proglašenjem većeg broja novih rezervata, predela, parkova i spomenika prirode, kao i ustanovljenjem delova područja Kučaja, Beljanice i Gornje Resave za nacionalni park.

Kao još važniji cilj, Božović je navela izgradnju delotvornog sistema upravljanja zaštićenim područjima, koji će obezbediti da ono što je zaštićeno bude i sačuvano i unapređeno na pravi i održiv način, u javnom interesu ali i za dobrobit ljudi koji žive u zaštićenim područjima i nosilaca privrednog razvoja.

Zavod za zaštitu prirode, još od 1948. godine, kada je i osnovan, kao Zavod za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti NR Srbije, predstavlja javnu stručnu ustanovu, kojoj je poverena zaštita i unapređenje prirodnih bogatstava Srbije.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti