Obeleženo 20 godina rada Kancelarije Zavoda za zaštitu prirode u Nišu

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Zavod za zaštitu prirode Srbije, ove godine obeležio je još jedan značajan jubilej u svom radu.

U okviru obeležavanja 70 godina od osnivanja Zavoda za zaštitu prirode Srbije, predstaven je i rad Kancelarije u Nišu kojom je pre 20 godina proširena organizaciona mreža institucionalne zaštite prirodnog nasleđa u našoj zemlji.

Događaj je otvorio Darko Bulatović, gradonačelnik grada Niša ističući u pozdravnom govoru da sve ono što su potencijali i preduslov bilo kakve priče o budućem razvoju grada i juga Srbije, oslanja se pre svega na to da prvo zaštitimo i sačuvamo ono što imamo, ono što je najznačajnije i najvrednije. Prirodni potencijali koji se ovde nalaze kao što su Jelašnička i Sićevačka klisura i Cerjanska pećina kroz projekte koji se rade i podršku koja se pruža, nastojanja su da se ovi potencijali oplemene i stvore uslovi za njihovo otvaranje i stvaranje mogućnosti za prihvatanje većeg broja stranih gostiju i svih onih kojima je priroda sfera interesovanja, je ono čime se bavimo u ovim i čime ćemo se baviti u budućim godinama.

Povodom 20 godina rada Kancelarije Zavoda u Nišu učesnicima skupa u svom obraćanju načelnica nišavskog okruga Dragana Sotirovski ukazala je na značaj delovanja Kancelarije na prostoru jugoistočne Srbije u zaštiti prirodnih vrednosti, retkosti i jedinstvenosti ovog podnevlja i potrebu da se građani bolje uputiti na to za šta se mogu i treba obratiti Zavodu za zaštitu prirode Srbije, kako bi se na vreme reagovalo i omogućilo pravilno i održivo korišćenje prirodnih resursa.

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Direktor Zavoda mr Aleksandar Dragišić, predstavio je rad Kancelarije koja je pored kadrovskog i logističkog doprinosa efikasnosti poslovanja Zavoda, značajana iz više razloga, od kojih su najvažniji: zaštita i mudro upravljanje prirodnim resursima jugoistočne Srbije koja se, po jedinstvenosti prirodne baštine, izdvaja u ukupnom nasleđu naše zemlje, zatim olakšan stručni nadzor zaštićenih područja od nacionalnog i međunarodnog značaja, kojih u jugoistočnoj Srbiji trenutno ima oko 20; ostvarena saradnja sa upravljačima koja se ogleda u višegodišnjim istraživanjima, kao i sa inspekcijskim službama, udruženjima građana i pojedincima pri prihvatu i zbrinjavanju oduzetih, napuštenih ili povređenih divljih životinja i saradnja sa medijima i naučno obrazovnim institucijama i upravom grada Niša.

Ovom prilikom Dragišić zaključio je da Kancelarija Zavoda nije slučajno ustanovljena u Nišu, razlog tome je što se na prostoru jugoistočne Srbije nalazi oko 33 procenata od ukupne zaštićene teritorije u Srbiji, kao i da je kolektiv u niškoj Kancelariji u kojoj radi 11 saradnika, koji kroz timski rad sa kolegama iz sedišta Zavoda obavljaju stručne poslove zaštite i očuvanja prirode i prirodnih vrednosti ovog dela Srbije, potrebno proširiti kako bi zaštitili još više prirodo vrednih područja i odgovrili izazovima Evropske Unije.

– Kancelarija u Nišu otvorena je upravo zato što se nalazi u epicentru balkanskog bio i geo diverziteta, što je dovoljan razlog da štitimo prirodu ovog dela naše zemlje, u svom obraćanju istakao je mr Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda u Nišu, dodavši da u početku niko nije znao za rad Kancelarije, dok se danas svakodnevno obraćaju građani za probleme i ekcese koji se dešavaju u prirodi u okolini Niša.

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Jović je kao osnovne probleme na čijem prevazilaženju treba raditi naveo neplansku i divlju izgradnju u zaštićenim područjima.

U cilju isticanja značaja saradnje u zaštiti prirode, ovom prilikom dodeljene su zahvalnice pojedinicima, institucijama i organizacijama za postignute rezultate u očuvanju prirode: gradonačelniku grada Niša Darku Bulatoviću, načelnici nišavskog okruga Dragani Sotirovski, direktoru Nisville Fodacije Ivanu Blagojeviću, rukovodicu službe PIO „Vlasina“ Novici Stankoviću, upravniku SP „Cerjanska Pećina“ Slaviši Petroviću, uredniku TV Zona+ Draganu Stojanoviću, upravljačima PP „Stara planina“ i SRP „Jerma“, Šumskom gazdinstvu „Pirot“- JP „Srbijašume“, predsedniku Udruženja „Zoo planet“ Dušanu Stojanoviću, predsedniku Udruženja „Poskok“, Vladici Stankoviću, profesoru biologije Slobodanu Cvetkovu i Muzičkom sastavu „EYOT”.

Posebna povelja dodeljena je posthumno biologu – priorodoslovcu prof. dr Spas Krumin Sotirovu, koji je u svom naučnom i istraživačkom radu ostavio značajno delo posvećeno biljnom i životinjskom svetu jugoistočne Srbije i na čiju inicajtivu je organizovan Simpozijum povodom 100 godina proučavanja flore Niša i okoline. Profesor Sotirov autor je i koautor preko 50 naučnih radova, i koautor je kapitalne monografije „Enciklopedija Niša“.

Posebnu pažnju u svom radu posvetio je proučavanju kanjona reke Jerme kao prirodnog i kulturološkog fenomena, na osnovu kojih je objavio knjige „Po dolinata na Erma“ i „Pogoanovo zeveno meždu zemljata i nebeot“.Na Svečanosti premijerno je prikazan film „Buđenje prirode“, realizovan u saradnji Zavoda i Biološkog društva „Dr Sava Petrović“ iz Niša, u okviru projekta „Skriveni uglovi Srbije“. Film je uradio tim kreativaca, naučnika i ljubitelja prirode: Dimitrija Savić-Zdravković (režija i produkcija), MMD Studio Niš (montaža i produkcija), Đorđe Vukojević i Novak Jovanović (kreativni direktori), Dunja Ćirić i Jelena Živković (umetnički direktori), Nenad Tasić, Zorana Ignjatović (muzička produkcija), Milan Marković, Jelena Živković, Marko Nikolić, Miloš Popović, Slobodan Marković, Nikola Spasić, Miljan Mitić, Jelena Stanković i Dimitrija Savić-Zdravković (kamera), Miroslav Mitić (snimci dronom) i Bratislav Prolović (naracija).

U završnici programa emitovan je spot „Koncerta za prirodu“ muzičkog džez sastava „EYOT” , snimljen u Specijalnom rezervatu prirode „Suva planina“, kao primer saradnje na jedinstvenom projektu promocije prirodnih vrednosti. Ovom prilikom prigodan muzički program izveli su članovi gudačkog kvarteta „Quatro“.

Predeli najznačajnijih zaštićenih područja jugoistočne Srbije bili su prikazani i kroz izložbu fotografija na kojoj su predstavljeni motivi 12 zaštićenih područja. Liflet o vrednostima i karakteristikama ovih područja možete preuzeti ovde.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti