Obeležen Svetski dan roda

Svetski dan roda je obežen juče, a od davnina postoje razne priče i mitovi o rodama – veruje se da one donose sreću, plodnost i prosperitet porodici.

Foto: Milisav Pajević

U pričama za najmlađe rode donose i decu.

Mesto gde se rode svake godine rado vraćaju je opština Opovo posebno selo Sakule.

Gotovo da nema bandere u centru tog mesta gde rode nisu napravile svoj dom.

Trenutno je oko 35 aktivnih gnezda kaže Čeda Vučković, fotograf i posmatrač ptica i član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

„Najveći broj populacije roda gnezdi se u Vojvodini, a najviše u Potamišju. Opština Opovo prednjači po broju aktivnih gnezda roda.

U celoj Opštini ima oko 80 gnezda, a najviše u selu Sakule, gde u zavisnosti od sezone bude od 35 do 38 aktivnih gnezda“, kaže Vučković.

Za rodu vezujemo atribute da su simboli plodnosti, vernosti. To su monogamne ptice koje ostaju celog života zajedno. Smatra se za kuću na kojoj roda napravi gnezdo da će imati sreće i da će biti plodna.

Meštani Sakula su izgleda dobri domaćini rodama – žive zajedno od kada pamte.

Kažu da se bele rode vraćaju uvek u isto gnezdo, kada se vrate kući, samo ga malo poprave, srede i tu izlegu mlade. Kada mladunci malo ojačaju polaze na putovanje u „toplije krajeve” u južnu i srednju Afriku. U tom putovanju prelete hiljade kilometara.

„Mislim da smo dobri domaćini, na svu sreću nismo industrijska sredina i imamo dosta prirodnih vlažnih staništa i jedno smo od najvažnijih vlažnih staništa ornito-faune u Srbiji gde ima više od 220 vrsta ptica“, ističe Vučković.

Koliko su te ptice selice dragi gosti i simbol Opova pokazuje i novi grb te Opštine gde centralno mesto zauzima upravo roda.

Izvor: RTV

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti