Obeležen Dan zaštite vlažnih područja u Kladovu

kladovo zzps

U opštini Kladovo 5. februara 2016. godine održan je skup „Vlažna staništa za našu budućnost“ i program posmatranja ptica na lokalitetu Mala Vrbica povodom obeležavanja Dana zaštite vlažnih područja.

U okviru skupa predstavljene su aktivnosti kada je reč o zaštiti vlažnih područja u okviru sistema zaštićenih područja i kroz međunarodne programe zaštite prirodne baštine. Ukazano je i na potrebu podrške lokalne samouprave i stručnih institucija kako bi lokaliteti koji se odlikuju prirodnim vrednostima bili uređeni za posete. Bilo je reči o tome kako vlažna područja mogu doprineti održivom razvoju lokalnih zajednica, a održana je i prezentacija „Nominacija područja Đerdapa za upis na Listu međunarodno značajnih vlažnih staništa“. Predstavljene su i prirodne vrednosti Kladova i lokaliteta Mala Vrbica.

Obeležavanje Svetskog dana vlažnih područja realizuju Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, opština Kladovo, JP „Nacionalni park Đerdap“, Turistička organizacija „Kladovo“ i Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo.

Svetski dan vlažnih područja obeležava se u periodu od 2. februara do 4. marta povodom usvajanja Konvencije o vlažnim područjima (2. februara 1971. godine u Ramsaru u Iranu), a ima za cilj da ukaže na potrebu i značaj očuvanja vlažnih područja kao faktora očuvanja životne sredine, biodiverziteta, održivog razvoja lokalnih zajednica, borbe protiv klimatskih promena.

Više informacija možete pogledati na sledećem linku.

Sandra Jovićević

foto: zzps.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti