Obeležavanje Dana Dunava u Srbiji

_MG_3529U sredu 29. juna je u okviru obeležavanja Dana Dunava u Srbiji na Srebrnom jezeru u opštini Veliko Gradište otvoren novoizgrađeni sistem za vodosnabdevanje čiju je izgradnju sa  4,5 miliona evra finansirala Evropska unija, a u Golupcu je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić  potpisao pismo o namerama između Vlade Republike Srbije i Austrijske razvojne agencije kojim se predviđa nastavak radova na rekonstrukciji Golubačke tvrđave.

Otvaranju postrojenja na Srebrnom jezeru koje će obezbediti pijaću vodu za više od 25000 stanovnika opština Veliko Gradište i Golubac prisustvovali su Ketrin Vent, direktorke Odeljenja za Srbiju pri Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije, Johanes Eigner, ambasador Austrije u Srbiji, Renata Pindžo, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Nataša Milić, v.d. direktrka Republičke direkcije za vode i Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

_MG_3987Potpisivanjem pisma o namerama između Vlade Republike Srbije i Austrijske razvojne agencije obezbeđen je nastavak radova na rekonstrukciji Golubačke tvrđave u koju će austrijski partner uložiti 800 000 evra. Ova sredstva će biti utrošena na rekonstrukciju palate koja se nalazi u okviru Golubačke tvrđave i omogućavaju nastavak radova koji su započeti u okviru projekta „Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi Austrijska razvojna agencija. Vrednost radova na kompleksu Golubačke tvrđave koje finansira Evropska unija je 6,5 miliona evra.  Kako se ovaj projekat završava 22. jula 2016. godine i kako zbog problema sa projektnom dokumentacijom nije bilo moguće završiti sve radova na rekonstrukciji tvrđave, bilo je neohodno obezbediti nastavak radova, što je potpisivanjem ovog dokumenta i učinjeno. Očekuje se takođe i da će Evropska unija u toku 2017. godine obezbediti nova sredstva kojim će se u potpunosti zaokružiti rekonstrukcija kompleksa Golubačke tvrđave, nabaviti sva neophodna oprema i ovaj veoma značajan turistički kompleks na Dunavu osposobiti za privlačenje turista iz celog sveta.

Tehnički podaci o sistemu za vodosnabdevanje na Srebrnom jezeru

 • Kapacitet 100 litara u sekundi
 • 4 bunara ukupnog kapaciteta 100 litara u sekundi
 • Postrojenje za preradu vode na Srebrnom jezeru
 • Rezervoar za čistu pijaću vodu kapaciteta 1000m3
 • Pumpno postrojenje
 • Rezervoar u selu Kumane kapaciteta 1200 m3
 • Cevovod dugačak 8km (325m ispod Srebrnog jezera)
 • Trafo stanica

Tehnički podaci o projektu rekonstrukcije kompleksa Golubačke tvrđave

Do sada su završeni sledeći segmenti ovog kompleksa:

 • Posetilački centar
 • Tunel dužine 155m sa obilaznicom ukupne dućine 760m
 • Obaloutvrda dužine 450m
 • Neophodna infrastruktura – rezervoar za vodu, trafo stanica ivodovodna i električna instalacija
 • Arheološki radovi tokom kojih je otkriveno više objekata iz različitih perioda
 • 3 kule rekonstruisane i 3 očišćene i spremne za rekonstrukciju
 • 1 zid rekonstruisan, a rekonstrukcija još 2 je u toku
 • Započeta je rekonstrukcija palate u okviru tvrđave
 • Privodi se kraju dopuna tehničke dokumentacije koja je i dovela do kašnjenja radova

O projektu „Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji“

_MG_3842“Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji” je četvorogodišnji projekat vredan 19,5 miliona evra  koji  finasira Evropska unija, a sprovodi i kofinansira Austrijska razvojna agencija. Projekat je započeo 1. jula 2012  godine i traje do 22. jula 2016. godine i bavio se razvojem i promocijom dunavske regije u Srbiji.  U okviru ovog projekta je pored izgradnje sistema za vodosnabdevanje u Velikom Gradištu i rekonstrukcije kompleksa Golubačke tvrđavem, kroz program donacija vredan 3,5 miliona evra finansirano 17 projekata, urađena revizija 13 velikih infrastrukturnih projekata, napravljeno nekoliko veoma značajnih dokumenata za razvoj dunavske regije u Srbiji i promocija ove regije kao interesantne turističke i investicione destinacije.

Projekat je, između ostalog,  finansirao i izradu promotivnog filma Turističke organizacije Srbije „Dunav u Srbiji – 588 slika“ koji je do sada osvojio 4 veoma značajna međunarodna priznanja.

Vesna Vukajlović

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti